Стотина арестувани на опозиционен митинг в Санкт Петербург
Стотина арестувани на опозиционен митинг в Санкт Петербург / снимка: Reuters

Руската опозиция продължи с призивите си за протести срещу резултатите от спечелените от партията на Владимир Путин парламентарни избори от 4 декември, въпреки нови арести на активисти, предаде АФП. Тази вечер около 100 души бяха арестувани в Санкт Петербург, където около 250 души се бяха събрали на мирен митинг.

„Арестуват хората без причина, имам чувството, че не сме далече от 1937 г.”, годината на най-тежките репресии при управлението на Сталин, заяви 45-годишната Галина Степанова.

В Москва полицията съобщи, че е задържала петима души на Триумфалния площад, където вчера се състоя опозиционен протест, на който бяха арестувани стотици демонстранти. На площада имаше засилено полицейско присъствие, въпреки че днес там протест нямаше.

Опозиционното движение „Другата Русия” пък заяви, че 10 негови активисти са били арестувани на различни места в центъра на столицата. Опозиционни протести вчера и онзи ден бяха потушени от силите на реда. Стотици демонстранти бяха задържани, а опозиционните лидери Иля Яшин и Алексей Навални бяха осъдени на 15 дни затвор, припомня БТА.

Призив за митинг в събота на площад „Революция”, на две крачки от Кремъл, бе отправен в редица социални мрежи в интернет от групата „Митинг за честни избори”. Бившият вицепремиер Борис Немцов, който е един от лидерите на либералната опозиция, покани всички политически формации, включително националистите, да се включат в митинга. „Само нови избори без цензура могат да покажат какво иска руският народ”, заяви той пред радио „Ехото на Москва”.