Статия в списание Ролинг стоун скандализира Ватикана
Статия в списание Ролинг стоун скандализира Ватикана / снимка: Guliver/Getty Images

Ватикана е скандализиран от статия, посветена на папа Франциск, на сп. "Ролинг стоун", в която понтификатът на папа Бенедикт е представен в негативна светлина, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Ватикана Федерико Ломбарди.

В статията папа Франциск е обрисуван като папата на промяната, внасящ свеж полъх във Ватикана. Неговият умерен тон контрастира с тона на неговите предшествениците и успокоява полемиката между културите. Папа Франциск освен това говори за истинските икономически проблеми, се подчертава в статията. На корицата на списанието фигурира снимка на усмихнатия папа Франциск, показан сякаш е рок звезда. За първи път изданието посвещава корицата си на глава на Римокатолическата църква.

По този повод Федерико Ломбарди подчерта, че Ватикана приветства вниманието, което се отделя на Франциск, но допълва, че изданието е допуснало обичайната грешка на повърхностната журналистика, защото докато е изтъквало положителните страни на папа Франциск, се е почувствало задължено да представи като негативен понтификатът на Бенедикт Шестнайсети.

Ломбарди не одобрява и определението за понтификата на Бенедикт Шестнайсети като катастрофален, нито описанието на бившия папа като строг учител, способен да предизвика кошмари у подрастващите.