Сръбският парламент обсъжда проект на резолюция за Косово
Сръбският парламент обсъжда проект на резолюция за Косово / netinfo

Сръбската Скупщина (парламент) обсъжда на пленарно заседание проект на резолюция за Косово, внесен от управляващата четирипартийна коалиция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сърбия ще продължи борбата си за своята териториална цялост изключително с мирни средства, а решаването на проблема със статута на Косово не трябва да се обвързва с процеса на европейска интеграция на страната, се посочва в проекта на резолюцията.

В документа се подчертава, че Белград "трябва да действа ефикасно, за да защити живота и собствеността на не-албанците в Косово". В текста не се посочва, дали тези мерки могат да включват въоръжена интервенция, посочва Асошиейтед прес.

Според ИТАР-ТАСС мнозинството на управляващата коалиция е достатъчно, за да бъде одобрен този проект.

Споразумението за стабилизация и асоцииране с Европейския съюз, което се очаква да бъде подписано в началото на 2008 г., трябва да бъде се използва за запазване на сръбския суверенитет над Косово. Сърбия остава неутрална държава, а присъединяването й към един или друг военен съюз може да бъде одобрено единствено чрез референдум, изтъква управляващата коалиция в предложения от нея проект, който се подкрепя както от президента Борис Тадич, така и от премиера Воислав Кощуница. Заради предполагаемата подкрепа от страна на НАТО за независимостта на Косово Сърбия трябва да остане извън този военен съюз, се казва в проекта за декларация.

След края на консултациите между четирите партии в управляващата коалиция по текста на резолюцията президентът Тадич подчерта, че Сърбия трябва да се въздържа от използването на военна сила в Косово. "И при най-лошия възможен сценарий - приемането на едностранна декларация за независимост на Косово - война не трябва да има, тъй като това би било най-прекия път, по който Сърбия ще загуби Косово, а това страната не може да си позволи", подчертал Тадич. "Ако един народ се присъединява към Европа без собствен език, култура, църква и манастири, то той не носи нищо за създаването на европейска идентичност. Именно заради своето европейско бъдеще Сърбия няма да се откаже от Косово - от своята земя и от своите извори", подчерта сръбският президент. "Същността на резолюцията е в това, че Сърбия не се отказва нито от европейското си бъдеще, нито от Косово. Това са двата основни камъка на моята политика", заяви Тадич.

Според текста на декларацията Сърбия предвижда и ответни мерки срещу страни, които признаят независимостта на Косово, посочва АП. Според текста на проекта за резолюция, предоставен на агенцията, Белград не изключва възможността да скъса дипломатическите си отношения със САЩ и страните от ЕС, ако те подкрепят едностранно обявена независимост на Косово.

Либералнодемократическата партия, която настоява Белград доброволно да се откаже от Косово и иска страната в най-скоро време да се присъедини към НАТО, има намерение да предложи свой проект за резолюция.