Среща на министрите на отбраната на страните от НАТО
Среща на министрите на отбраната на страните от НАТО / netinfo

Неофициална двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО започва днес в Лондон. В състава на българската делегация, водена от министър Николай Цонев, са началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков и постоянният ни представител в НАТО Любомир Иванов.

Това е първата среща на военни министри на НАТО след августовския конфликт в Грузия, отбелязва Франс прес. Тя трябваше да е посветена главно на модернизацията на военните структури и оборудване на Алианса, но сега основна тема вероятно ще бъде грузинската криза.

Министрите ще започнат разговорите си днес на вечеря, която ще бъде посветена на актуалната стратегическа ситуация след руско-грузинския конфликт, каза говорителят на алианса Джеймс Апатурай. Той намекна, че на вечерята може да бъде обсъдено приемането на мирновременни механизми за защита на трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва.

Срещата беше предшествана от изпращане през миналата седмица на военна делегация, която да оцени състоянието на грузинските въоръжени сили, включително оборудването и инфраструктурата, засегната от руските бомбардировки. Генералният секретар на пакта Яп де Хоп Схефер може да информира министрите за посещението си в Грузия, където бе в понеделник и вторник. Министрите на отбраната на северноатлантическия съюз ще обсъдят и някои проблеми на алианса, особено недостига на хеликоптери с оглед на нарастващите трудности в борбата срещу талибаните в Афганистан.