Спогодби освежават шансовете за бизнес с Корея
Спогодби освежават шансовете за бизнес с Корея / снимка: Кирил Вълчев, Сеул

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подписаха в Сеул две нови спогодби с Корея. Според Спогодбата за социална сигурност България и Корея взаимно ще си признават осигурителните периоди при изплащането на обезщетения и пенсии. Споразумението за икономическо сътрудничество предвижда възможност за създаване на Българо-корейска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Предишната Търговска спогодба от 1994 г. беше прекратена по молба на България заради синхронизиране с правото на Европейския съюз. В момента Брюксел и Сеул готвят подписването на споразумение за свободна търговия.

България се надява новите спогодби да освежат шансовете за бизнес с 50-милионната Корея, чието име се превежда като „Страната на свежата утрин". Масларова се уговори днес с министъра на труда Ли Йонг-хи да подпишат и споразумение за сътрудничество между двете министерства, което също да създаде улеснения за бизнеса.

Стокообменът между България и Корея през 2007 г. спада на 140 млн. щатски долара от 230 млн. през 2007 г. Българският износ е под 40 млн. долара – главно различни видове мед, тютюни и отпадъци и отломки от алуминий. Корея внася в България главно автомобили, булдозери, телефони, компютри, хладилници, климатици.

Инвестициите в България от Корея, чиято икономика по обем е на 13-то място в света, намаляват след азиатската финансова криза през 1997 г., докогато страната беше най-големият инвеститор от Азия в българската икономика. Тогава концерна „Деу" фалира и продаде дяловете си в хотел „Шератон" и бизнес-центъра „Интерпред" в София. Според официалната статистика сега общо пет корейски фирми са инвестирали в България, като най-голямата е в завода за трансформатори „Елпром Трафо".

„Сами Саунд Тех" все още не е осъществила планираната инвестиция в завод за тестени изделия край Варна, за който купи земя още през 2005 г. Плановете са за 200 милиона долара инвестиция и нови 300 работни места. Очаква се представители на фирмата да бъдат на вечерята в чест на Калфин, давана от голямата транспортна „Ханджин груп".

България е известна в Корея с киселото мляко, което фирма „Намянг" произвежда под името „Булгарис" от 1991 г., като от няколко години има и лицензионен договор с българската компания „Лактима" след отразени широко от корейските медии тежки съдебни спорове с друг производител на млека – „Майл Дайъри Индъстри". Председателката на парламентарната комисия по труд и социална политика Чу Ми-е, с която Масларова също разговаря тази сутрин, каза, че заради рекламата на киселото мляко България е популярна в Корея като страна на дълголетниците.

Вицепремиерът Калфин предложи на външния министър на Корея Ю Мьонг-хуан, с когото се срещна тази сутрин, експерти да заседават преди очакваното следващата година официално посещение на президента Георги Първанов в Сеул. Поканата за него беше потвърдена пред Калфин от корейския премиер и външния министър. Български президент не е гостувал в Корея от посещението на Желю Желев през 1995 г.

Калфин използва възможността да представи на корейския външен министър Ирина Бокова като кандидат за Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), която разчита особено на азиатските гласове, включително на Корея с нейните паметници от 5000-годишна история (сред които и охранявани от ЮНЕСКО, като кралския дворец „Чандок", посетен от българската делегация), при предстоящия избор догодина, защото континентът няма да има своя кандидатура след двата мандата на настоящия генерален директор от Япония Коичиро Мацуура.

Следобед двамата български министри посетиха и един от над 40-те университета на 10 милионния Сеул – „Ханкук", където се изучава и български език и култура. Десетте първокурсници изпяха на делегацията „Химна на Светите братя Кирил и Методий", а преподавателите им, сред които и българинът Иван Илиев, поискаха увеличаване на възможностите за стажове на студенти в български фирми и институции. От тази година българското министерство на образованието отпуска по четири стипендии за курсове на корейски студенти. Калфин подари на студентите книги за България, сред които личния си екземпляр на българо-корейски речник. В същия университет „Ханкук" сред над хилядата студенти са и двама българи – Нели и Георги, които също се срещнаха с българските министри.

В петък Калфин ще посети и демилитаризираната зона на близо 250 километровата граница със Северна Корея.