Втора евакуация на кораб край бреговете на Норвегия
Круизният кораб "Вайкинг скай" с над 1300 души на борда, аварирал вчера в опасни води край западния бряг на Норвегия, успя да задвижи три от четирите си двигателя и ще бъде изтеглен на буксир до пристанище, съобщиха норвежките спасителни служби, цитирани от АФП.
 
Евакуират пътници от аварирал круизен кораб край Норвегия (СНИМКИ)

"Три от четирите мотора работят, което означава, че корабът сега може да се придвижва сам", каза за АФП говорител на Центъра за спасителни операции за Южна Норвегия Пер Фиел.

БГНЕС

Въпреки това зрелищната операция по евакуиране на пътниците с хеликоптер тази сутрин продължава, допълни той. Според полицията 338 от общо 1373-та души на кораба вече са прехвърлени на сушата, след като са били откарани с хеликоптер един по един.
 
Към 6.00 ч. тази сутрин 338 души бяха евакуирани, а 17 - настанени в болница, каза неин представител. Полицията уточни, че повечето пътници са британци и американци.

БГНЕС

Рано тази сутрин "Вайкинг скай" се отдалечаваше със скорост 2-3 възела (4-5 км/ч) от осеяния с опасни рифове бряг в област Мьоре о Румсдал. Корабът ще бъде откаран на буксир до пристанището в град Молде, казаха от службите.

БГНЕС

Силната буря причини няколко извънредни ситуации следобед край бреговете на провинция Мере ог Ромсдал в Западна Норвегия. "Девет души, които са били на борда на товарен кораб, са били спасени от два хеликоптера, които в този момент за щастие са били в аварийната зона и са евакуирали пътници от круизния кораб", се казва в изявление на норвежката TV2.
БТА, БГНЕС