Солженицин беше човек с уникална съдба
Солженицин беше човек с уникална съдба / снимкa: БГНЕС

Руският премиер Владимир Путин окачестви кончината на руския писател и виден съветски дисидент Александър Солженицин като голяма загуба за цяла Русия.

"Смъртта на Александър Солженицин е голяма загуба за цяла Русия. Ние се гордеем, че сме били негови съотечественици и съвременници. Ще го помним като силна и смела личност с голямо достойнство", посочи Путин. Премиерът даде висока оценка за ангажимента на писателя в подкрепа на идеалите на свободата, справедливостта и хуманизма.

И бившият съветски президент  Михаил Горбачов отдаде почит на носителя на Нобелова награда за литература Александър Солженицин и заяви, че той е "човек с уникална съдба, един от първите, дръзнали да осъдят на висок глас нечовешкия характер на сталинисткия режим", съобщи БГНЕС.

"Александър Солженицин преживя трудни изпитания като милиони граждани на страната. Той беше един от първите, които издигнаха глас срещу нечовешкия характер на сталинисткия режим и които познаха този режим, но не бяха сломени от него", заяви бащата на перестройката пред агенция Интерфакс.

Кончината на руския писател и борец за граждански права Александър Солженицин е основна тема и в западния печат.

Александър Солженицин, чиито упорити, самотни и борбени литературни позиции придобиха силата на пророчество с разкриването на тежките пороци на съветския комунизъм в някои от най-силните творби на 20-и век, почина снощи на 89-годишна възраст в Москва, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" го определя като "руският писател и носител на Нобелова награда за литература, чиито безмилостни и проницателни хроники на съветската тирания го превърнаха в символ на свободата и издръжливостта на човешкия дух". Той е смятан за един от най-големите и влиятелни писатели на 20-и век, добавя вестникът.

Солженицин е прекарал осем години в Гулаг (съветски трудов лагер) между 1945 и 1953 г. за критики срещу Сталин в писма, които пращал от фронта на свой приятел по време на Втората световна война, пише френският в. "Монд". През 1962 г. с разрешението на съветските власти той публикува "Един ден от живота на Иван Денисович" - разказ за обикновен човек в Гулаг. Други негови книги обаче, като "Раково отделение" или "Първият кръг" излизат единствено на "самиздат" (нелегални издания), както и в чужбина, където получават голям успех, отбелязва вестникът.

Солженицин бе нещо повече от голям писател, той бе легенда, пише в. "Фигаро". "Въпреки всичко се случва един вик да предизвика лавина", е писал човекът с лице на пророк. Викът му бе чут в целия свят. Това бе смисълът на съществуването на писателя - да свидетелства за жертвите на Гулага и да осъди комунизма като абсолютна лъжа, пише вестникът, който определя Солженицин като "емблема на дисидентството".

Публикуваната в Париж през 70-те години книга на Солженицин "Архипелаг Гулаг" е голяма историческо-литературна фреска на руските трудови лагери и става повод съветските власти да експулсират Солженицин на Запад. Той първо живее в Швейцария, а после се установява в американския щат Върмонт, пише в. "Либерасион".

Късно снощи на 89-годишна възраст в Москва почина изтъкнатият руски писател и правозащитник Александър Солженицин. Той е починал в дома си от остра сърдечна недостатъчност.