Снежни бури блокираха Вашингтон и Ню Йорк, сняг и в Европа
Снежни бури блокираха Вашингтон и Ню Йорк, сняг и в Европа / снимки: Reuters

Снежни бури, които доведоха до натрупването на много сняг, парализираха голяма част от източните Съединени щати. Милиони хора останаха блокирани в техните домове, а лошото време пречи на дейността на федералното правителство вече четвърти пореден ден.

Близо 6000 полета на летищата между Вашингтон и Ню Йорк бяха отменени в разгара на вчерашната утежнена метеорологична обстановка, засягайки десетки хиляди пътници и полети в страната, посочват властите. Последните снеговалежи превърнаха зимния сезон 2009-2010 г. в най-трудния в историята на американската столица, отбелязва БГНЕС.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди затваряне на училищата и централата на ООН, но най-лошо беше времето в района на Вашингтон - Балтимор, дом на около 8 млн. души. "Призовавам всички жители да се вслушат в предупрежденията на местните власти и да се погрижат за своята безопасност, като отложат пътуванията си, освен ако те не са крайно наложителни", посочи американският министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано.

Зимата предизвика напрежение и в Европа. Снегът отново наруши трафика и по пътищата на Белгия, въпреки че проблемите не бяха чак толкова големи, както вчера, предаде АФП. По пътните артерии в страната има множество задръствания, като общата дължина в пиковите часове на колоните от автомобили и камиони е 300 км. Според местните власти това е почти нормална обстановка.

Вчера много шофьори в Белгия се озоваха в снежна клопка, тъй като снегът започна да вали в момента, когато хората се готвеха да тръгнат на работа. Това стана причина за огромни задръствания, като общата дължина на колоните в цялата страна беше от 900 км.

Заради усложнената зимна обстановка организаторите на срещата на върха на ЕС в Брюксел отложиха началото й с два часа, за 11 часа по Гринуич.

Трафикът на високоскоростните товарни влакове, които преминават през тунела под Ламанша, беше преустановен заради обилните снеговалежи, които засегнаха района на британския терминал на тунела, предаде АФП, цитирайки говорител на фирмата-оператор на тунела "Евротунел".

Снеговалежи, които са били необичайно интензивни, са затрупали района на терминала във Фолкстън, в югоизточната част на страната. В резултат на това операциите по товарене и разтоварване на превозните средства във високоскоростните влакове от двете на страни на тунела е било преустановено от 9.00 ч. местно време тази сутрин (8.00 ч. по Гринуич), уточнява БТА.

Заради преустановяването на движението през тунела на товарните влакове, откъм френския терминал в Кокел, в северната част на Франция се е образувала опашка от тирове с дължина от един километър.

Лошото време стана причина и за едночасови закъснения на фериботите, осигуряващи връзката между британската и френската част на Ламанша.

Извънредно положение бе обявено днес в Източна Чехия заради силни снеговалежи. Засегната е транспортната система и енергийния сектор. Десетки пътища са затрупани, в това число и железопътни. В Прага падна до 10 см сняг и основните магистрали са почистени, но на общинските служби не достигат специалисти и средства. Броят на жертвите на снежната стихия в Чехия и Словакия достигна 24 души.

В Северна Италия са паднали обилни снеговалежи за четвърти път тази зима. Хладният циклон ще се спусне и на юг. Студеното време ще се задържи още няколко дни.