/ iStock/Getty Images
Словашки депутати одобриха в сряда мерки, насочени към премахване на корупцията в съдебната система, ключов приоритет на правителството, избрано след вълна от протести заради убийството през 2018 г. на журналист, разследващ корупционни сделки и подкупи.

Разследването на убийството на Ян Куциак, извършено в гангстерски стил, докато той разследвал мътната дейност на бизнесмен с дебели връзки с властите, доведе до уволнението на повече от дузина съдии по подозрения в корупция и други неправомерни действия.

"Това убийство несъмнено беше катализатор за фундаментални промени в правосъдието", каза политическият анализатор Юрай Марусяк от Словашката академия на науките пред AФП, обяснявайки какво е предизвикало промените.

Въведени от дясноцентристкото правителство на Игор Матович, реформите включват затягане на проверките за разкриване на собственост на съдии и специален нов съд, предназначен да служи като дисциплинарен орган за тях.

Реформите също така въвеждат фиксирана възраст за пенсиониране на съдиите: 67 години за съдиите от по-ниските съдилища и 72 години за тези в Конституционния съд. Повечето от промените ще влязат в сила на 1 януари 2021 г. Реформите бяха приети от 89 народни представители от 139 присъстващи, докато 18 бяха против.

Президентът Зузана Капутова, либерал и юрист по образование, заяви, че ще подпише реформите, с което те ще придобият силата на закон, наричайки ги "важна стъпка към укрепване на справедливостта".

Бившият премиер от левицата Роберт Фицо обаче, чието правителство беше опетнено от обвинения в корупция, критикува яростно разпоредбата, позволяваща на не-юрист да оглави новия Върховен административен съд.

Органът ще разглежда граждански, търговски и наказателни дела и ще служи като дисциплинарен съд за съдии и прокурори. Той ще има същия статут като Върховния съд и ще бъде създаден на 1 август 2021 година.

Публикуваният през септември доклад на Европейската комисия за върховенството на закона установи, че правосъдната система на Словакия „се характеризира с много ниско ниво на възприемана съдебна независимост както сред широката общественост, така и сред бизнеса“.

В проучване на Евробарометър, публикувано през януари, само 26 процента от анкетираните в Словакия оценяват независимостта на своите съдилища и съдии като добра. Около 85 процента от словаците посочват намесата или натиска от страна на правителството и политиците като причина за негативното им възприемане на независимостта на съдилищата и съдиите.
БГНЕС