Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в страната заради "вътрешен въоръжен конфликт", като нареди на силите за сигурност да "неутрализират" няколко престъпни групи, обвинени в разпалването на екстремно насилие в латиноамериканската държава.

Указът бе издаден малко след като въоръжени с качулки мъже прекъснаха телевизионно предаване на живо - един от няколкото инцидента с насилие, разиграли се в цялата страна на 9 януари.

Еквадорците бяха зашеметени, докато наблюдаваха превземането на телевизионно студио в живо предаване на телевизия TC от крайбрежния град Гуаякил. Видео в социалните мрежи показва как нападателите принуждават служителите на държавната телевизия да се свлекат на пода на студиото, докато на заден план се чуват изстрели и викове.

Въоръжени нахлуха в телевизионно студио в Еквадор и взеха заложници (ВИДЕО)

По-късно еквадорската полиция съобщи, че е арестувала всички въоръжени мъже, а журналистите и служителите на медията са евакуирани и са живи.

Открити са най-малко четири огнестрелни оръжия, две гранати и "взривни материали", а 13 души са задържани, съобщи Сесар Сапата, генерален командир на националната полиция. Извършителите ще бъдат изправени пред съда за "терористичните си действия", добави той.

Водещият на TC Television Хорхе Рендон определи превземането на ефира като "изключително насилствена атака".

"Искаха да влязат в студиото, за да можем да кажем това, което искат, предполагам тяхното послание", спомня си Рендон във видеоклип в официалния акаунт на TC Television в X. Рендон заяви, че знае за един прострелян и още един ранен от нападателите. Полицията не е потвърдила тази информация официално.

Страната е разтърсвана от експлозии, отвличания и безредици в затворите, след като Нобоа обяви извънредно положение в цялата страна, след като високопоставеният лидер на бандата Адолфо "Фито" Масиас избяга от затвора в Гуаякил.

По данни на местната полиция в Гуаякил са убити осем души. Двама полицаи са били убити и в близкия град Нобол, съобщи националната полиция в социалната мрежа Х.

Междувременно най-малко седем полицейски агенти са били отвлечени в три града след обявяването на извънредното положение се казва в полицейско съобщение.

Еквадор "живее в истински кошмар", заяви бившият президент Рафаел Кореа във видеоклип. Ситуацията е "резултат от систематичното разрушаване на върховенството на закона, от натрупаните през последните седем години действия от омраза".

Извънредното положение ще продължи 60 дни и ще мобилизира полицията и въоръжените сили, за да се овладеят нарушенията на обществения ред.

То включва полицейски час от 23:00 до 5:00 ч., за да се ограничат събранията и действията, които могат да застрашат обществената сигурност. Предшественикът на Нобоа, бившият президент Гилермо Ласо, въведе няколко извънредни положения с ограничен успех.

Адмирал Хайме Вела Ерасо, ръководител на Съвместното командване на въоръжените сили на Еквадор обеща във вторник да не "отстъпва и да не преговаря" с въоръжените групировки, като добави, че "бъдещето на страната ни е заложено на карта".

"От този момент нататък всяка терористична група, посочена в гореспоменатия [извънреден] указ, се превръща във военна цел", каза той.

Разрастващото се насилие е най-екстремното изпитание за новия президент, който спечели втория тур на изборите миналата година с обещания да се справи с нарастващата престъпност.
БГНЕС