християнство ислям юдеизъм
християнство ислям юдеизъм / iStock/Getty Images
Мюсюлмани, евреи и християни положиха основите на религиозен център с места за поклонение за всяка от трите религии като символ на диалога между вероизповеданията в столицата на Германия, съобщиха Ройтерс и АФП.

Дни след протестите в Берлин заради конфликта между израелци и палестинци и във време, когато политиците предупреждават за надигане на антисемитизма в Германия, бъдещият религиозен център дава надежда за диалога, каза организаторите.

"Много е важно, че острите световни конфликти могат да бъдат обсъждани в германската столица и че хората разполагат със сцена, на която да осветят проблемите в своите страни и да изразят мнението си", каза кметът на Берлин Михаел Мюлер на церемонията. "Но омразата и насилието, антисемитизмът и ислямофобията, расизмът и подстрекателствата нямат място в нашето общество", добави той.

В сградата, която ще е с висока кула, ще има отделни зали за религиозни служби и общо пространство за срещи. Строителството, което започва след десетгодишно планиране, ще отнеме четири години и ще струва 47,3 милиона евро. Германското правителство осигурява 20 милиона евро, град Берлин - 10 милиона евро, а останалите средства ще постъпят от други източници, включително от дарения и от чужбина.
БТА