Силното земетресение тази нощ край Кипър е разлюляло и средиземноморското крайбрежие на Турция, предизвиквайки паника сред местните жители, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Трусът е бил регистриран от турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/ в 04.07 ч. тази нощ /03.07 ч./ българско време. По данни на дирекцията той е бил с магнитуд 6,4 и е станал на дълбочина 5,6 км в Средиземно море, недалеч от турския бряг при град Анамур.

Силно земетресение до бреговете на Кипър

Земетресението е усетено в общо осем окръга на страната - Анталия, Адана, Мерсин и Хатай, които имат средиземноморски бряг, както и по-вътрешните Бурдур, Ъспарта, Коня и Караман.

Трусът е предизвикал паника сред населението, особено на местата, където е почувстван най-силно. Жители на град Анталия и на по-източните градове Манавгат, Алания и Газипаша са избягали панически навън, след като били събудени от земетресението. Те са разказали, че трусът е продължил дълго.

По първоначални данни няма щети, нанесени в Турция от труса.

АФАД също информира в първото си съобщение за земетресението, че към момента няма постъпили сигнали за причинени негативни последици.
БТА