Силите на ПНС в либийския град Сирт отстъпват под обстрела на кадафистите
Силите на ПНС в либийския град Сирт отстъпват под обстрела на кадафистите / снимки: Reuters

Силите на Преходния национален съвет (ПНС), които са обсадили последните верни на Кадафи бойци в два района на Сирт, отстъпиха с два километра под масираният им обстрел, съобщи кореспондент на Франс прес на място.

Трябваше да се изтеглим към щаба на полицията (до централния площад). Смятаме да използваме тежка артилерия срещу силите на Кадафи, заяви боец от силите на ПНС.

Преди този развой на събитията командир от бунтовническите сили каза, че ще са нужни още три дни за справяне с противника, предава БТА. Той обясни, че бойците му се опитват да не използват тежка артилерия срещу двата квартала на града, за да избегнат евентуални цивилни жертви.

Съвсем близо сме до падането на Сирт, което според мен ще сложи край и на либийския конфликт, каза британският министър на отбраната Лиам Фокс на съвещание в Лондон на британския Съвет за национална сигурност, цитиран от ДПА.

Силите на ПНС в либийския град Сирт отстъпват под обстрела на кадафистите
netinfo

Междувременно Германия обеща да окаже медицинска помощ на 150 либийци, ранени в сраженията за сваляне от власт на диктатора Муамар Кадафи, предава БТА. Първите пациенти ще бъдат изпратени в Германия следващия вторник, предаде ДПА.

Германският министър на икономиката Филип Рьослер подписа днес съответното споразумение в рамките на двудневната си визита в Триполи. Това е първото посещение на германски министър след свалянето на Кадафи от власт, отбелязва ДПА. Либийски служители твърдят, че има около 2000 души със сериозни рани, които се нуждаят от лечение.

Германски военен самолет ще превози първата група пациенти, които ще бъдат лекувани в болници в Германия. "Това са героите на либийския народ", каза Рьослер, който води делегация от бизнесмени в страната. Той каза, че либийците са го уверили, че германският бизнес е добре дошъл в Либия.

Силите на ПНС в либийския град Сирт отстъпват под обстрела на кадафистите
netinfo