Силите на новото либийско правителство превзеха квартал в Сирт
Силите на новото либийско правителство превзеха квартал в Сирт / снимки: Reuters, архив

Силите на временното правителство на Либия превзеха квартала Бухади в град Сирт, предаде Ройтерс. Кварталът е в южната част на града и сега силите на Преходния национален съвет продължават да се сражават там с няколко групи бойци на падналия режим, които оказват съпротива.

В неделя командири на силите на ПНС заявиха, че синове на сваления либийски лидер Муамар Кадафи може би се крият в квартал Бухади.

Ръководителят на либийския Преходен национален съвет (ПНС) Мустафа Абдул Джалил обяви, че сменя някои министри, но министрите с ключовите ресори на външните работи и петрола запазват постовете си, предаде Ройтерс.

Силите на новото либийско правителство превзеха квартал в Сирт
netinfo

Преходният национален съвет внесе известни подобрения в някои министерства, каза на пресконференция Джалил. Той подчерта, че Махмуд Джибрил остава начело на Изпълнителния комитет на ПНС, запазвайки и поста външен министър. Шефът на ПНС съобщи, че Али Тархуни временно остава министър на финансите и петрола.

Джалил подчерта, че петролните въпроси ще бъдат върнати към правомощията на националната петролна корпорация, когато тя започне да функционира - вероятно до седмица. ПНС заяви, че добивът на петрол се повишава по-бързо от очакваното, но ще са нужни 12 до 18 месеца, докато се нормализира.

На пресконференцията Махмуд Джибрил каза, че няма да разкрива подробности за петролното производство от съображения за сигурност, тъй като петролните обекти може да станат мишена на нападения.

Силите на новото либийско правителство превзеха квартал в Сирт
netinfo

Междувременно над 1200 мигранти, в по-голямата си част чадски граждани, блокирани в либийския град Себха, в южната част на страната, се евакуират по суша към родината им, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, като се позоваха на съобщение на Международната организация по миграция. От юни досега мигрантите се намираха в транзитен център на организацията и не можеха да бъдат евакуирани със самолети заради несигурната обстановка.

На 13 септември организацията обяви, че в лагера има 3000 мигранти и посочи, че градът, смятан за един от бастионите на клана Кадафи, както и мигрантският център страдат от недостиг на храни, вода и електричество, предава БТА. Пътуването на първите 1200 мигранти от Себха за Чад ще трае една седмица. Те се придвижват с конвой от 15 камиона. Половината от тях са граждани на Чад, другите са от Нигерия, Гамбия, Еритрея, Сомалия, Судан и други африкански държави.

В Себха има летище, което използва от юли Международната организация по миграция. През миналия юли оттам бяха евакуирани 1400 чадски мигранти.

На 21 септември силите на новия либийски режим обявиха, че са превзели Себха, който е на 750 километра южно от столицата Триполи. Конвой с медикаменти на Червения кръст, насочил се към обсадения град Сирт, трябваше да се върне днес заради водещите се там сражения между сили на новия режим и лоялни на Муамар Кадафи сили, намиращи се в града, предаде Ройтерс. Хуманитарни агенции предупредиха, че Сирт, който е роден град на Кадафи, преживява хуманитарна криза, защото цивилните са хванати като в капан между сражаващите се сили. Водата, горивото и лекарствата са на изчерпване.

Силите на новото либийско правителство превзеха квартал в Сирт
netinfo