Силен трус разлюля Чили, новият президент положи клетва
Силен трус разлюля Чили, новият президент положи клетва / снимки: Reuters

Минути преди Себастиан Пинера да положи клетва като президент на Чили, серията вторични трусове, най-силният с магнитуд от 7,2, разтърсиха столицата Сантяго и Конгреса в крайбрежния град Валпараисо. Малко след това конгресът бе евакуиран заради опасността от цунами. Часове по-късно чилийските военноморски сили отмениха предупреждението за цунами. Тревогата обаче в сила за Великденския остров.

Това са най-силните вторични трусове, усетени след разрушителното земетресение преди 12 дни и последвалото цунами, които отнеха живота на почти стотици хора. Съдбата на десетки е неизвестна. Днешната поредица вторични трусове в Чили е нанесла значителни щети в град Ранкагуа, на стотина километра южно от Сантяго, съобщи Ройтерс. Засега не се съобщава за жертви от днешните трусове.

Силен трус разлюля Чили новият президент положи клетва
netinfo

(снимка: Новият чилийски президент Себастиян Пинера положи клетва, докато страната се разтресе от нови силни трусове, седмици след опустошителното земетресение на 27 февруари със сила 8,8, по Рихтер)

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева не е пострадала при новите земетресения в Чили, съобщиха за БТА от Европейската комисия. Георгиева замина на 9 март за Чили, за да посети засегнати от предишното силно земетресение райони и да участва като представител на Европейската комисия на церемонията по предаването на президентския пост от Мишел Бачелет на нейния приемник Себастиан Пинера.

Стотици души загинаха и редица градове бяха опустошени, когато земетресение с магнитуд 8,8 разтърси централно-южното крайбрежие на 27 февруари.