/ iStock/Getty Images
Популярната инициатива „Да, на забраната за забулване” е отхвърлена с голямо мнозинство от швейцарския парламент, съобщава Дойче веле. Въвеждането на ограничения за облеклото е в противоречие с либералното швейцарско общество, аргументира се министърът на правосъдието.

С 34 гласа „за”, 9 „против” и 2 „въздържал се” парламентът в Берн отхвърли популярната инициатива „Да, на забраната за забулване”.

Швейцарски кантон подкрепи на референдум забрана на бурките на обществени места

Според противоположното предложение всеки трябва да покаже лицето си, ако трябва да се определи неговата самоличност. В крайна сметка кантоните сами трябва да решават по този въпрос.

Инициативата предвиждаше никой в Швейцария да няма право да покрива лицето си на публични места. Засегнати биха живеещите Швейцария мюсюлманки, които носят никаб или бурка, туристи, покриващи лицата си, и маскиращи демонстранти или хулигани. Не се предвижда забрана за носене на карнавални маски, както и за „родните обичаи“.

Холандия прие ограничена забрана за носене на бурка и никаб

Федералният съвет, т.е. правителството иска да използва контрапредложението си, за да направи корекции в закона, които стигат твърде далече. Наказателното право изрично гласи, че никой не трябва да принуждава човек да покрива лицето си. В допълнение никаби и други покривала са забранени при контакт с представители на властта. Забулени мюсюлманки, например, трябва да покажат лицата си пред полицията и да платят глоба, ако откажат да го направят.

Себастиан Курц: Забулването на малки деца няма място в Австрия

По време на дебата министърът на правосъдието Карин Келер-Сутер заяви, че покриването на лицето на жените не се вписва в Швейцария и е израз на ултраконсервативен, дори радикален ислям. От друга страна, обаче, дрес-кодовете противоречат на либералното общество. Забраната за забулване би била "израз на слабост".

Забулването на мюсюлманките от години е тема на дебати в Швейцария. През 2009 г. стартира инициатива за забрана на минаретата. Забрана за бурките съществува от юли 2016 г. в кантона Тесин, а то началото на годината и в Санкт Гален.

Още една европейска страна готви забрана за носене на бурки

Глобата във Франция за носене на никаб достига до 150 евро. Ако някой принуждава жена да покрива лицето си, може да бъде глобен до 30 000 евро. Белгия увеличи глобите за покриване на лице от 15 на 25 евро. Забрана за покриване има в Австрия и Дания. Парламентът в Холандия забрани покриването на главите в административните сгради, клиники, училища и превозни средства.
БГНЕС