/ БГНЕС/EPA
Швейцарците одобриха с голямо мнозинство узаконяването на еднополовите бракове в страната, предадоха световните агенции.

64,1 процента от участниците в националния референдум са подкрепили мярката, показват окончателните резултати. Мнозинството от избирателите дори в най-консервативните кантони са гласували за легализиране на хомосексуалните бракове.

Швейцария гласува дали да се разрешат еднополовите бракове

Законодателните промени ще позволят на еднополовите двойки в Швейцария да сключват брак и да осиновяват деца. Женените двойки лесбийки ще могат да имат деца, като получат достъп до дарена сперма - право, което в момента имат само хетеросексуални двойки.

След години на дебати и дискусии швейцарският парламент одобри през декември миналата година законопроект, позволяващ еднополови двойки да се женят в страната с 8,6 милиона души. Но той беше оспорен в рамките на системата за пряка демокрация в Швейцария, като противниците събраха 50 000 подписа, необходими за поставянето на въпроса на референдум.

Правителството и парламентът призоваха избирателите да подкрепят "брака за всички", за да се премахне "неравното отношение" между хетеросексуалните и гей двойките.

Чуждестранните съпрузи ще получат право да кандидатстват за гражданство чрез опростена процедура и еднополовите двойки ще могат да осиновяват заедно деца. И в това, което се оказа най-противоречивият аспект на кампанията за референдум, лесбийските двойки ще имат достъп до дарения на сперматозоиди.

ЕП: Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признати в целия ЕС

Противниците окачиха из швейцарските градове ярки плакати, които предупреждаваха, че законът ще унищожи "ролята на бащата". Един от плакатите показва плачещо бебе с ухо, маркирано като това на добитък, и надпис: „Бебета при поискване?“ Друг с огромна глава, подобна на тази на зомби, представляваща мъртъв баща, беше покрита от близко основно училище в южния кантон Уолис от страх, че ще изплаши децата.

През 2001 г. Нидерландия стана първата западноевропейска държава, узаконила хомосексуалните бракове. Тя бе последвана от повечето страни в региона, включително от Франция през 2013 г. и от Германия през 2017 г.
БГНЕС/БТА