/ ThinkStock/Getty Images
Падането на части от още един неизгорял изцяло в земната атмосфера съветски разузнавателен спътник се очаква на 23 октомври, уточни американска онлайн служба за следене на космически полети.
 
"Предупреждение: очаква се този обект да се разпадне в понеделник 23 октомври UTC", се отбелязва в съобщението, цитирано от РИА-Новости.
 
По-рано прогнозата за падането на отломките от сателита от серията "Космос" ("Космос-1461" - за радиоелектронно разузнаване), който тежи 1,7 тона, сочеше 25 ноември като крайна дата.
 
Не е възможно точно да се предскаже районът, мястото и времето на падане на малки недоизгорели в атмосферата частици. По правило завършилите работата си на орбита спътници изгарят почти изцяло.
 
Освен това на 23 октомври може да приключи съществуванието си и спътникът с двойно предназначение "Молния 1-44" (серия "Молния-1+").

Системата за спътникова връзка на тази основа е използвана както за осигуряване на телекомуникация над територията на СССР, така и за ретранслиране на телевизионната програма на Централната телевизия на Съветския съюз. Сигналът се е приемал с антени с диаметър 12 м в 20 специално изградени наземни станции.
 
БГНЕС