Шенген налага биометричните визи, за да се бори с измамите
Шенген налага биометричните визи, за да се бори с измамите / снимка: БГНЕС, архив

Цифровите портрети и дигиталните пръстови отпечатъци са задължителни към заявленията за издаване на визи, подадени от жители на северноафриканските страни в 25-те страни членки на Шенгенската зона, предаде Франс прес, като цитира съобщение на Европейската комисия.

"Благодарение на новата система, издаването и проверката на визите ще бъдат по-ефикасни и по-сигурни", обяви европейската комисарка по сигурността Сесилия Малмстрьом.

Мярката се вписва в рамките на информационната система за издаване на визи на ЕС. Тя влезе в сила във вторник и цели да предотврати кражбите на самоличност и други измами.

Първите постове, свързани към системата, бяха консулствата на страните от Шенген в Алжир, Мароко, Египет, Либия, Мавритания и Сирия, посочва БТА. Задължението за биометрични визи ще бъде разширено впоследствие и за други страни като Израел, Йордания, а после и за Афганистан, Бахрейн, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йемен. "Всички консулства на страните от Шенген по света ще бъдат свързани със системата в срок от две години", съобщава ЕК.

"Процедурата по взимане на дигитални пръстови отпечатъци е проста, бърза и дискретна. Кандидатите за виза трябва само да поставят пръстите си върху цифров скенер. Ако те представят други молби в идните пет години, техните пръстови отпечатъци няма да бъдат снемани, а ще бъдат копирани от предходната молба, регистрирана в системата. Данните за пръстовите отпечатъци ще бъдат заличени след пет години", пояснява ЕК. "Биометричните проверки са бързи, сигурни и обезопасени и ще позволят да се попречи на използването на визи за измамни цели, като например случаите, в които един човек се опитва да използва визата на друг човек", подчертава ЕК.

Около 13 милиона шенгенски визи се издават всяка година от 25-те страни от Шенгенската зона, припомня Франс прес.