САЩ Пентагона отбрана
САЩ Пентагона отбрана / БТА
САЩ трябва да се подготви за потенциални военни конфликти, които много малко ще приличат на "старите войни", заяви в първата си голяма политическа реч начело на Пентагона министърът на отбраната Лойд Остин и призова за "нова визия" за американската отбрана пред лицето на нововъзникващите заплахи, включително в киберпространството и космоса. 

В съответствие с обещанието на президента Джо Байдън да постави дипломацията на преден план в решаването на външнополитически проблеми, Остин каза, че военните трябва да осигурят възпиращата сила, която дипломатите могат да използват за предотвратяването на конфликти, предаде Асошиейтед прес.

Предназначението на въоръжените сили не е да стоят настрани, а да подсилят американската дипломация и да допринесат за външна политика, използваща всички инструменти на националната ни власт, каза Остин. Той избра да формулира идеите си в Пърл Харбър, в щаба на Индо-Тихоокеанското командване (USINDOPACOM), където присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия командващ, адмирал Джон Акилино.

Макар в речта си да не спомена Китай, Остин предупреди, че американските въоръжени сили не може да се самоуспокояват с увереността, че са най-силната и с най-голям капацитет армия в света днес. 

"Не и във време, когато нашите потенциални противници съвсем целенасочено работят, за да притъпят нашето преимущество", подчерта Остин отразявайки загрижеността на САЩ, че бързата модернизация и нарастваща агресивност на Китай го правят мощен противник. Китай ускоряваше военната си модернизация и разработката на нови оръжия, докато САЩ две десетилетия се фокусираха върху борбата с екстремистки групировки като Ал Каида в Афганистан и Ислямска държава в Ирак и Сирия, отбелязва АП.

"Начинът, по който ще воюваме в следващата голяма война, ще изглежда много различно от начина, по който водихме последните. Трябва да се насочим към нова визия за това какво означава да защитаваме нашата нация", заяви Остин, цитиран от Ройтерс.

Трябва да бъдат впрегнати най-новите технологичните постижения и е нужна по-добра интеграция на военните операции глобално, "за да разбираме по-бързо, да решаваме по-бързо и да действаме по-бързо", добави той. По думите му американската отбрана ще продължи да се базира върху поддържането на възпираща сила, която той описа по следния начин "да втълпим основна истина в умовете на потенциалните ни неприятели: цената и рисковете от агресията са несравними с каквато и да било въображаема полза".

"За да поддържа този възпиращ ефект, армията трябва да използва съществуващите способности, да развива нови и да прилага всички тях по нов начин - ръка за ръка с нашите съюзници и партньори. Това трябва да се реализра в синхрон с американските дипломатически цели и усилия, за да се предотврати избухването на конфликт още в самото начало. Много по-лесно е да се угаси малко въгленче, отколкото да се потуши бушуващ пожар", заяви шефът на Пентагона.