Схефер е за разширяване на диалога с Русия в сферата на сигурността
Схефер е за разширяване на диалога с Русия в сферата на сигурността / netinfo

Има възможност НАТО да разшири и задълбочи политическия диалог с Русия по въпросите на сигурността. Това заяви генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер, предаде ИТАР-ТАСС. Схефер говори на откритото днес заседание на Съвета Русия-НАТО на равнище посланици в Москва, посочва агенцията.

По време на петгодишната си дейност Съветът демонстрира колко е полезна организацията, показа, че страните могат да взаимодействат помежду си в духа на откритост и честност, констатира Схефер. Той призова Русия и НАТО "да инвестират в развитие на сътрудничеството за постигане на стабилност и сигурност в региона и в света като цяло".

Установяването на партньорски отношения между Русия и НАТО не бе лесно, но вече достигнахме значителни резултати в изграждането на взаимно изгодно партньорство, каза генералният секретар на алианса. Той припомни съвместните военни учения, проектите в космоса и взаимодействието в борбата срещу наркотичната заплаха откъм Афганистан, пише БТА.

Русия и НАТО ще продължат взаимодействието си в областта на въпросите, по които не е постигнато съгласие, увери Схефер. "Ще водим преговори в открит диалог и ще се отнесем към тях с необходимата сериозност", подчерта той.

Русия ще се придържа и занапред към основополагащия акт за отношенията между федерацията и НАТО. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след юбилейното заседание на Съвета Русия-НАТО във връзка с десетата годишнина от подписването на документа и петата годишнина от създаването на двустранния съвет.

Потвърдихме високата оценка за сътрудничеството помежду ни, залегнало в основополагащия акт. Ще се придържаме и занапред към тази декларация; договорихме се и да работим за повишаване на ефективността на сътрудничеството. Това е в интерес и на Русия, и на НАТО, и на целия Атлантически регион, каза Лавров.