Северна Корея: Можем да унищожим Манхатън с водородна бомба
Северна Корея: Можем да унищожим Манхатън с водородна бомба / БГНЕС, архив

Северна Корея твърди, че е в състояние да унищожи Манхатън с изстрелването на водородна бомба с балистична ракета в сърцето на Ню Йорк. Това е поредната от закана на Пхенян към САЩ, съобщи в. „Вашингтон пост".

Ким Чен-ун: Северна Корея ще удари САЩ, ако се наложи

„Нашата водородна бомба е много по-мощна от тази, която беше разработена от Съветския съюз", се казва в информация в държавното интернет издание на КНДР. В информацията е цитиран учен, представен като Чо Хьон II, който казва, че ако водородната бомба бъде поставена на междуконтинентална балистична ракета и уцели Манхатън, „всички хора там ще бъдат избити и градът ще бъде изпепелен". Новосъздадената водородна бомба на Пхенян „надминава въображението", допълва Чо Хьон II.

Северна Корея плаши САЩ и Южна Корея с ядрен удар

През януари Ким Чен-ун нареди извършването на четвърти ядрен опит и тогава Пхенян заяви, че става дума за взрив на водородна бомба, а не на обикновено ядрено оръжие.

Много експерти обаче приеха скептично тези твърдения, тъй като предизвиканите от взрива сеизмични вълни приличаха на тези от предишните три подземни ядрени опита на Северна Корея.

Източник: БГНЕС