Северна Корея плаши САЩ и Южна Корея с ядрен удар
Северна Корея плаши САЩ и Южна Корея с ядрен удар / БГНЕС, архив

Северна Корея заплаши да нанесе "изпреварващ ядрен удар" в отговор на планирани съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, предадоха световните агенции, като се позоваха на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

САЩ и Южна Корея правят най-големите в историята съвместни военни учения

Националният комитет на отбраната (НКО), оглавяван от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заяви, че КНДР е "готова да покаже мощта на своите въоръжени сили, включително ядрени, в случай че бъде дадена заповед от върховното командване".

Като цели на евентуален удар бяха посочени континенталната част на САЩ и американските бази в Азиатско-тихоокеанския регион.

НКО каза също така, че Северна Корея има "план за военна операция за освобождаване на Южна Корея".

САЩ и Южна Корея започват големи военни учения, които ще продължат до 30 април. Според КНДР маневрите са насочени срещу нейния суверенитет. Около 300 000 южнокорейски и 17 000 американски войници участват в ученията на Корейския полуостров.

Ким Чен-ун нареди ядреното оръжие на КНДР да е в готовност за използване

Според агенция Йонхап, която се позова на източници от министърпредседателската канцелария, Южна Корея ще обяви нови санкции срещу КНДР, посочва ДПА.

Предполага се, че те ще включват забрана за влизане на кораби от Северна Корея и разширяване на списъка с подложени на наказателни мерки севернокорейци.

Източник: БТА