/ Guliver/Getty Images
Сенатът на САЩ утвърди днес след продължили цяла седмица дебати консервативния съдия Нийл Горсъч за член на Върховния съд (ВС), съобщиха световните агенции.
 
За номинирания от президента Доналд Тръмп Горсъч гласуваха 54 сенатори, а 45 бяха против. Един член на Сената от Републиканската партия не участва в гласуването
Утвърждаването на новия член на Върховния съд с просто мнозинство стана възможно, след като републиканците гласуваха за такава процедура в четвъртък, за да преодолеят съпротивата на демократите.
 
Доналд Тръмп предложи консервативен съдия за място във Върховния съд

Горсъч вероятно ще положи официално клетва следващата седмица. Тогава консерваторите ще си върнат мнозинството във Върховния съд на САЩ. Най-висшата съдебна инстанция в страната, която се произнася и за конституционността на нормативните актове, по принцип има деветима членове.
 
След смъртта на консерватора Антонин Скалия през февруари м.г. във ВС имаше по четирима представители на това течение и либерали. Предишният президент на САЩ, демократът Барак Обама, искаше да издейства избирането на либерал за нов член на Върховния съд. Републиканското мнозинство в Сената обаче не му позволи това.
БТА