нападения църкви Индонезия
нападения църкви Индонезия / БГНЕС
Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за днешните атаки срещу църкви в Индонезия, при които загинаха най-малко 11 души, предадоха световните агенции.

"Три самоубийствени атаки отнеха живота и раниха хора сред охранителите на храмовете и християните в град Сурабая", обяви агенция Амак, пропаганден орган на ИД.

Най-малко 13 души са загинали и около 40 са били ранени по последни данни на властите при очевидно координираните атаки срещу три църкви.

нападения църкви Индонезия
БГНЕС

Нападения срещу три църкви в Индонезия, има убити и ранени

Тройният самоубийствен атентат бе извършен от едно семейство - мъж, съпругата му и четирите им деца, момчета на 18 и на 16 години и момичета на 12 и на 9 години. Шестимата са сред група от 500 индонезийци, които са се завърнали наскоро от Сирия.
 
Президентът Джоко Видодо осъди тройното нападение като варварско и нареди на полицията да преследва неговите извършители и организатори.

нападения църкви Индонезия
БГНЕС

Индонезия е най-многолюдната ислямска страна в света. През последните години тя стана сцена на поредица атентати, отговорност за някои от които пое ИД, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че атаките срещу църкви са били извършени няколко дни след като петима полицаи и един затворник бяха убити при сблъсъци в строго охраняван затвор в предградие на столицата Джакарта. ИД пое отговорност за този инцидент, но индонезийската полиция отрече джихадистката групировка да е замесена.

нападения църкви Индонезия
БГНЕС

БТА