САЩ ще запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 г.
САЩ ще запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 г. / ThinkStock/Getty Images

САЩ смятат да запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 г. и да продължат да сътрудничат с властите. Това се казва в съвместно изявление след заседание на американско-афганистанската двустранна комисия, разпространено от пресслужбата на Пентагона и цитирано от ТАСС.

На срещата в Кабул Вашингтон беше представен от държавния секретар Джон Кери, а Кабул - от афганистанския му колега Салахудин Рабани.

Военните разходи в света са се увеличили за първи път от 2011 г.

"Двустранната комисия подчерта, че е важно американските сили за сигурност да останат в Афганистан и след 2016 г. за изпълнението на две важни задачи: подготовка и подпомагане на силите на афганистанската национална отбрана в координация с международни партньори и двустранно сътрудничество в борбата с тероризма", се уточнява в комюникето.

Над 19 000 американски военни борят тероризма зад граница

Кери и Рабани са обсъдили освен съвместната работа в сферата на отбрана и сигурността, укрепването на демокрацията и на държавното управление, а също икономическото и социалното развитие в Афганистан.

Афганистанското правителство е поело ангажимент за извършване на реформи в данъчния и финансовия сектор в съответствие с програмата на МВФ. Отделно страните са се договорили да разработят стратегия за противодействие на опасността, произтичаща от самоделните взривни устройства.

59 страни по света са застрашени от нестабилност през 2016 г.

В края на 2014 г. САЩ и останалите страни от НАТО обявиха приключването на бойната мисия в Афганистан и предадоха контрола на националната армия и сили за сигурност.

Оттогава американски войници не участват във военни действия срещу талибани. Те само помагат в подготовката на афганистанските въоръжени сили и поддържат контратерористичните операции срещу останки на групировката Ал Кайда и нейни привърженици.

В момента в Афганистан се намират около 9800 американски военни.

Източник: БТА