Над 19 000 американски военни борят тероризма зад граница
Над 19 000 американски военни борят тероризма зад граница / снимка: Guliver/Getty Images

Борба с международния тероризъм водят 15 475 американски войници, разположени в 11 страни и региони по целия свят.

Тези данни се посочват в разпространен в петък от Белия дом отчет на президента Барак Обама, изпратен до Конгреса. Законодателната власт в САЩ изисква от държавния глава на всеки шест месеца да информира Камарата на представителите и Сената за американците на военна служба зад граница.

Броят на участващите в антитерористични операции военнослужещи се е увеличил с 2650 души, сравнено с данните в подобен документ, публикуван на 11 юни тази година.

Въпреки че по време на предизборната си кампания Обама обеща да изтегли войските от Афганистан, повечето от американците са в тази страна - 10 500 души. Това е с 1400 повече, отколкото са били през юни.

В Ирак все още има 3550 войници, а в северната част на Сирия е разположена малка група инструктори, които обучават войници на сирийската опозиция. През юли Пентагонът изпрати 350 американци в Турция за провеждането на въздушни удари по позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) от авиобаза Инджирлик, а през ноември към тях се присъединиха още 375 военни.

Американски военни също провеждат антитерористични действия в африкански страни като Нигер (350 души) и Камерун (300). Войници на САЩ действат и на територията на Джибути, Йемен, Куба, Либия и Сомалия.

Колкото до Куба, Обама подчертава, че американски военни, "дислоцирани от януари 2002 г. във военноморската база Гуантанамо", продължават да охраняват "107 задържани лица", с 15 по-малко, отколкото през юни.

В повечето от тези държави, според Обама, борбата на САЩ е срещу терористичната мрежа Ал Кайда, ИД, талибаните, както и регионални терористични групировки.

Президентът поставя в отделна графа други 3700 военнослужещи, които воюват в страни и региони като Йордания, Египет, Косово и Централна Африка. В писмото Обама подчерта, че военните са били изпратени в чужбина в съответствие с разрешение от 2001 г. за използване на военна сила срещу терористите. То е прието от Конгреса след атентатите от 11 септември.

Източник: БГНЕС