САЩ се надяват на разбирателство с Русия за противоракетния щит
САЩ се надяват на разбирателство с Русия за противоракетния щит / netinfo

Съединените щати се надяват да постигнат разбирателство с Москва за разполагането на американския противоракетен щит в Европа, но липсата на съгласие няма да попречи на Вашингтон да продължи да действа по проекта. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на отбраната на САЩ, отговарящ за политическите въпроси Ерик Еделман, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Мисля, че ще успеем да се споразумеем с Русия, което ще позволи да се разсеят нейните безпокойства, особено по отношение на техническите параметри" на противоракетния щит, изтъкна Еделман.

"Искаме да сътрудничим с Русия. Не смятам обаче, че ако по някаква причина не успеем да постигнем съгласие, ще оставим Русия да диктува онова, което правим двустранно с други страни, или това, което прави НАТО като съюз", подчерта заместник-министърът.

Той намекна, че данните от сензорите на системата и технологията за ранно предупреждение могат да бъдат споделяни с Русия. Еделман отбеляза, че усилията за сътрудничество с Русия в противоракетната отбрана в миналото са стигнали до задънена улица заради разногласия по финансови въпроси.

Съединените щати смятат, че иранската заплаха ще стане реална някъде "около 2015 г.", посочи Ерик Еделман. Според него това оправдава волята на Вашингтон да развива противоракетния щит.