Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън уведоми Конгреса за планираната продажба на Турция на софтуер за авиониката на сегашния ѝ флот от изтребители F-16 - сделка на стойност до 259 милиона долара.

Сделката придвижва напред продажбата на пакета за модернизация на турските самолети, след като лидерите на комисиите на Конгреса на САЩ дадоха неофициално одобрение.

По-голямото споразумение - искането на Турция, член на НАТО, за закупуване на самолети F-16 на стойност милиарди долари - остава в застой на фона на продължаващата опозиция в Конгреса.

Ако бъде одобрен от Конгреса по време на официалния процес на одобрение, пакетът ще бъде първата голяма военна продажба на Турция, която Конгресът одобрява от години.

Турция и САЩ обсъждат разширяването на НАТО

"Турция е дългогодишен и ценен съюзник на НАТО", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент. "Администрацията на Байдън подкрепя усилията на Турция да приведе авиониката на своя флот от F-16 в съответствие със стандартите."

Говорителят отбеляза, че модернизацията ще подобри оперативната съвместимост между турските и натовските системи чрез актуализиране на комуникациите им, а също така ще осигури подобрения за повишаване на мерките за безопасност, като например система за избягване на сблъсък със земята.

Сделката за модернизация на F-16 следва одобрението от страна на Турция на присъединяването на Финландия към военния алианс на НАТО и признаците за намаляване на напрежението между Турция и съседна Гърция преди изборите в Турция следващия месец.

Lockheed Martin Corp (LMT.N) ще бъде главният изпълнител по сделката.

Пакетът е отделен от предложената продажба за 20 млрд. долара на нови изтребители Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за модернизация, които Турция поиска през октомври 2021 г.

По-малкият пакет беше одобрен, след като администрацията настоя законодателите да го одобрят, за да изпратят "положителен сигнал" на Анкара, според един от източниците, запознати със сделката. Одобрението не означава, че по-голямата продажба ще получи зелена светлина от Конгреса, тъй като американските законодатели търсят гаранции от Турция по въпроси, които надхвърлят разширяването на НАТО в Северна Европа. Тези въпроси включват окончателно намаляване на напрежението с Гърция, въздържане от инвазия в Северна Сирия и прилагане на санкциите срещу Русия.

Подобни условия вероятно ще разгневят Турция, която заяви, че САЩ имат "безкрайни" искания, свързани с продажбата на F-16, и че поведението на Вашингтон не е справедливо.

В края на март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че американската администрация смята, че Турция трябва да получи модернизация на тактическата връзка за данни Link-16 за изтребители F-16, тъй като тя е важна за цялостната отбранителна способност на НАТО. Той обаче не уточни дали Вашингтон смята за приемливо Турция да получи в бъдеще от САЩ изтребители от следващо поколение F-35.

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Турция

На фона на напрежението между Гърция и Турция, през май Кириакос Мицотакис беше първият гръцки министър-председател, който се обърна към Конгреса и призова законодателите да преразгледат продажбата на оръжие на Турция. Той заяви, че Гърция ще закупи F-35, докато Турция, на която бяха отказани F-35 заради закупуването на руска система за противовъздушна отбрана, все още настоява да получи повече F-16 и модернизационни комплекти, „използвайки разширяването на НАТО като лост за натиск“.
БГНЕС