САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран
САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран / Guliver/Getty Images

Министерството на финансите уточниха, че САЩ засега са отменили само второстепенните санкции срещу Иран, които са засягали чуждестранните филиали на американски компании и чуждестранни фирми, предаде ТАСС.

"Първостепенните санкции", забраняващи бизнес контакти с Иран на американски физически и юридически лица, засега остават в сила, поясни пресслужбата на министерството. По думите й вътрешното ембарго на САЩ върху търговията с Иран продължава да действа. Банковите авоари и собствеността на правителството на Иран в САЩ засега ще останат замразени.

На американските граждани остава забранено да осъществяват финансови транзакции или сделки с правителството на Иран и с ирански финансови институции, поясняват експерти от министерството, цитирани от ТАСС.

Отменянето на "второстепенните санкции" се отнася само до чуждестранните филиали на американски компании и чуждестранните фирми. Властите на САЩ занапред няма да ги преследват за контакти с Ислямската република, включително в сектори като добива, преработката, транспорта и продажбата на ирански петрол.

В резултат на отменените американски санкции Иран ще получи достъп до замразени активи на стойност приблизително 50 млрд. долара, заявил за ТАСС официален представител на Белия дом.

Освен това се отменя забраната за чуждестранни компании и чуждестранни филиали на американски компании да търгуват с Иран с такива важни стоки като стомана, злато, въглища и автомобили. Разрешават се инвестициите в морските търговски превози, корабостроене и развитие на пристанищна инфраструктура. За финансиране на такива операции и превеждане на средства за Иран ще може да се използват чуждестранни, но не и американски банки.

Източник: БТА