САЩ отказват на мюсюлманско семейство пътуване до Дисниленд
САЩ отказват на мюсюлманско семейство пътуване до Дисниленд / снимка: Guliver/Getty Images

Британската депутатка Стела Крийзи алармира, че американските власти са отказали без обяснение на мюсюлманско семейство да излети от Лондон за Лос Анджелис. Тя посочи, че при опита си да получи обяснение от посолството на САЩ, "се е сблъскала със стена".

Семейството от 11 души - двама братя със своите деца, било планирало да гостува на свои близки и да посети "Дисниленд". Според разказа на единия от братята, Мохамед Захид Махмуд, пред Би Би Си офицер от граничната полиция ги е предупредил в последния момент, че пътуването им е отказано от американските власти.

Той твърди, че не им е било дадено никакво обяснение, а те вече са се били регистрирали за полета. "Това, че бяхме единствените пътници с азиатски или мюсюлмански вид на опашката, и бяхме помолени да напуснем, беше много притеснително. За децата бе трудно да го приемат. Не знаехме какво да им кажем", добави той.

Махмуд подчерта, че са изпитали притеснение, гняв и унижение. "Ние сме нормално семейство, нормални хора, които си плащат данъците", добави той.

Пред друга британска медия - в. "Гардиън" Махмуд изрази мнение, че "заради нападенията в САЩ властите там смятат, че всички мюсюлмани представляват заплаха". Той подчерта също, че парите за билетите - общо 9000 паунда (12 000 евро) не са им били върнати.

Източник: БГНЕС