САЩ отбелязват годишнината от атентатите на 11 септември
САЩ отбелязват годишнината от атентатите на 11 септември / снимка: BGNES
САЩ отбелязват годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. с церемонии, по-дискретни от миналите години, помрачени от различни полемики, докато Осама бин Ладен планира да отправи ново послание и да прочете завещанието на един от терористите, предаде Франс прес.

Четири пъти с минута мълчание ще бъде почетена паметта на жертвите в часовете, когато на 11 септември 2001 г. четири отвлечени от атентаторите самолета причиниха смъртта на близо 3 000 души.

Два самолета се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център, един в Пенсилвания с 40 пасажери и членове на екипажа на борда и един - в Пентагона във Вашингтон, който уби 184 души.

Камбанен звън ще прозвучи в Ню Йорк в часа, когато първият отвлечен самолет на Американ еърлайнс се разбива в северната кула на Световния търговски център.

Традиционното четене на имената на над 2 750-те загинали в Ню Йорк ще започне в присъствието на кмета Майкъл Блумбърг, предшественика му, републиканец Рудолф Джулиани, заемал поста по време на атентатите, и на сенатора демократ от щата Ню Йорк Хилари Клинтън. Джулиани и Клинтън са претенденти да кандидатурите на техните партии за президентския пост през 2008 г., като това стана повод за критики, че церемонията ще бъде използвана за предизборни цели.

Пожарникари, строители и граждани, първи притекли се на помощ, са избрани тази година да прочетат имената. Предишните години родители, съпрузи и деца четяха сърцераздирателни слова за загубените си близки.

Във Вашингтон президентът Джорж Буш ще почете паметта на загиналите с минута мълчание на южната морава на Белия дом. Със съпругата си Лора президентът ще присъства и на религиозна служба.