Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Полша на 116 танка "Ейбрамс" на компанията "Дженерал дайнамикс", други машини и боеприпаси по сделка на стойност до 3,75 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на Пентагона.

Съобщението дойде само няколко месеца след като Полша получи разрешение да закупи 250 танка M1A2 на същия производител. Сега Полша ще може да избере да закупи комбинация от двете версии на танка, тъй като тя се стреми да модернизира армията си и да се приспособи към новите геополитически реалности след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.
 


Пакетът ще включва машини за възстановяване на излезли от строя танкове, осем щурмови моста, както и други превозни средства. Освен това ще бъдат предоставени хиляди единици модерни боеприпаси, включително бронебойни снаряди, резервни части и техническа поддръжка, заяви министерството на отбраната на САЩ.

Полша обяви, че има сериозен риск от война с Русия през следващите години

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба снощи.

Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили, посочва Ройтерс.
БТА