Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Gulliver/Getty Images
Съединените щати все пак се решиха на дипломатически бойкот на предстоящите Олимпийски игри в Китай. Това съобщи на редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

„Администрацията на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически или официални лица на Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, каза говорителка на американския държавен глава. В същото време, обаче, американски спортисти ще могат да участват на игрите, уточни Псаки. "Спортистите от отбора на САЩ се радват на пълната ни подкрепа. Ще ги подкрепяме на 100%", каза Псаки.

Вашингтон вече е уведомил партньорите си в чужбина за решението си, и ги призова да вземат свои собствени решения относно участие или неучастие в игрите в Китай.

По-рано политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на почти 200 правозащитни организации от различни страни отправиха призиви за бойкот на зимните игри, на които Китай е домакин през следващата година. Причината са масовите репресии, приписвани на Китай в Синдзян-Уйгурския автономен район. Пекин, както отбеляза през март говорителят на Министерството на външните работи на Китай Джао Лиджиан, категорично се противопоставя на политизирането на спорта от отделни държави и организации, които се опитват под лозунга за защита на правата на човека да нарушат големи състезания и да се намесват във вътрешните дела на други държави. Националният олимпийски комитет на САЩ, обаче, не подкрепя идеята за бойкот на игрите в Пекин.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. Пекин беше избрана за място на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 г.
БГНЕС