САЩ: Има напредък в преговорите с Русия за Сирия
САЩ: Има напредък в преговорите с Русия за Сирия / БГНЕС

Съединените щати съобщиха, че е постигнат напредък в преговорите с Русия за прекратяване на боевете в Сирия и заявиха, че не е задължително огънят да бъде спрян незабавно на цялата сирийска територия, предаде Ройтерс.

САЩ се надяваха да обявят през уикенда споразумение за спиране на боевете в сирийската гражданска война, продължаваща повече от пет години, но не успяха да се споразумеят с Русия.

Путин: Русия води и ще води абсолютно миролюбива външна политика

САЩ и Русия подкрепят противоборстващи страни в конфликта - руски военни помагат на сирийския президент Башар Асад, който според Вашингтон трябва да се оттегли от властта, а САЩ подкрепят някои опозиционни групи, които искат да го свалят, напомня Ройтерс.

САЩ няма да отменят санкциите срещу Русия, докато тя не изпълни ангажиментите си

"Продължаваме да смятаме и сме убедени, че постигаме напредък", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър на редовния всекидневен брифинг във Вашингтон. Той добави, че се очаква държавният секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров да се срещнат много скоро, но не уточни нито кога, нито къде.

Кремъл: Срещата на Путин и Обама мина добре

Говорителят добави, че споразумение за Сирия трябва да включва и ясно описание как ще бъде прилагано. "Стремим се към спиране на боевете в цялата страна. Но дали това ще се случи за едно денонощие или за известен период от време, този въпрос предстои да бъде решен", каза Тонър, цитиран от Ройтерс.