САЩ и Китай не скриха разногласията си
САЩ и Китай не скриха разногласията си / снимка: Reuters

Президентите на САЩ и на Китай Барак Обама и Ху Цзинтао дадоха обща пресконференция след многочасови интензивни разговори с явното намерение да демонстрират обединените си усилия по ключови проблеми, но все пак без да скриват разногласията си по икономиката, сигурността и човешките права, предаде Асошиейтед прес.

Отношенията между нашите две страни излизат далеч извън който и да било отделен проблем, подчерта Обама на пресконференцията с Ху след продължилия два и половина часа разговор на четири очи.

И двамата лидери говориха с категорични изрази за засилване на сътрудничеството между двете страни, наблягайки върху икономиката, борбата с климатичните проблеми, енергията и ядрената заплаха от Иран и Северна Корея. Но и в тези области, както и в други, остават различия, които едва ли ще заличат напрежението в двустранните отношения след първата държавна визита на Обама в Китай, отбелязва агенцията. Обама говори продължително за общите интереси на двете страни, като подчерта: "Не смятам, че успехът на една страна трябва да бъде за сметка на друга".

По думите му двамата с китайския президент били единодушни за необходимостта от рестартиране на шестстранните усилия за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея - жизненоважно за мира и стабилността в Североизточна Азия, както изтъкна Ху. Той уточни, че с Обама се съгласили, че трябва да се придържат към диалога и консултациите в търсенето на решение по проблема, като добави, че двамата се договорили за същия подход и към Иран, предаде Ройтерс. За Иран обаче Обама се изрази по-твърдо от домакина, предаде Асошиейтед прес, отбелязвайки, че САЩ се нуждаят от подкрепата на Китай, който има солидни икономически отношения с Техеран, за успешен натиск над Иран да се откаже от ядрената си оръжейна програма. Иран има възможност да докаже мирните си намерения, но ако се провали и пропилее този шанс, ще има последици, предупреди Обама, цитиран от БТА.

Ху не спомена за последици, като каза само, че е важно конфликтът с Иран да бъде решен чрез преговори. Китайският президент също така призова САЩ да зачитат коренните интереси на Пекин по отношение на Тибет и Тайван. Целта на срещата за климатичните промени в Копенхаген трябва да бъде глобално споразумение с незабавен оперативен ефект, а не само политическа декларация, заяви Обама, като подчерта,че Китай и САЩ трябва да играят ключова роля в договарянето му.