САЩ и Чехия подписаха споразумението за ПРО
САЩ и Чехия подписаха споразумението за ПРО / снимкa: БГНЕС

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс и чешкият му колега Власта Парканова подписаха днес в Лондон военно споразумение за разполагане на американски войници на чешка територия в рамките на американския проект за противоракетен щит, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Споразумението SOFA беше одобрено миналата седмица от чешкото правителство и днес беше подписано от Гейтс и Парканова в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на НАТО. "Това е завършекът на процеса, който цели сближаване на нашите нации и защита на Европа", коментира Гейтс.

Парканова заяви, че противоракетният щит ще допринесе значително за укрепване на регионалната сигурност. Споразумението SOFA допълва двустранното споразумение, което вече беше подписано от Вашингтон и Прага през юли. То предвижда до 2012 г. на чешка територия да бъде разположен мощен радар, който допълва десетте прихващачи в Полша, предназначени да предотвратят възможни нападения с балистични ракети с голям радиус. Двете споразумения трябва да бъдат ратифицирани от чешкия парламент.