САЩ градят стена между сунити и шиити в Багдад
САЩ градят стена между сунити и шиити в Багдад / netinfo

Американски войници са започнали да издигат в Багдад петкилометрова стена, за да защитят населен със сунити квартал, който е обграден отвсякъде с шиитски райони и е сцена на нестихващо насилие на религиозна основа, предаде Асошиейтед прес.

Строежът на стената е започнал на 10 април. Когато тя бъде завършена, кварталът Азамия, населяван от сунитската общност, на източния бряг на река Тигър, ще бъде напълно затворен. В него ще може да се влиза и излиза единствено през контролни пунктове, контролирани от иракски войници, съобщиха американските военни.

Стената ще е от бетон и ще е висока до 3,5 метра. Съоръжението е основен елемент от нова стратегия на коалиционните и иракските сили за разбиване на порочния кръг от насилие между сунити и шиити в Багдад.

Силите на САЩ и Ирак отдавна използват ограждения около градски пазари и военни обекти като силно укрепената Зелена зона в центъра на столицата, за да предотвратяват атаки, в това число и на атентати с коли бомби. За първи път обаче стена се издига около цял квартал, отбелязва Асошиейтед прес.