САЩ блокират ядрен договор с Русия заради Грузия
САЩ блокират ядрен договор с Русия заради Грузия / netinfo
САЩ блокираха договора с Русия в сферата на използването на атомната енергия за мирни цели заради действията на Москва в Грузия, съобщи държавният секретар Кондолиза Райс, цитирана от АФП. Русия изрази съжаление от решението на САЩ.

"Една такава стъпка предизвиква съжаление", заяви представител на министерството на външните работи в Русия, пожелал анонимност, цитиран от руската агенция "Интерфакс". Той посочи, че "това решение не следва курса на двустранните отношения".

Руският представител добави, че неговата страна е не по-заинтересована от САЩ за това ядрено сътрудничество за мирни цели. Споразумението трябваше да позволи на двете страни да развие търговските отношения в тази сфера, като в същото време се борят срещу разпространението на ядрени оръжия.

"Вече няма база за разискване на този договор. Ние взимаме това решение със съжаление", заяви американският държавен секретар Кондолиза Райс в комюнике, прочетено от нейния говорител Шон Маккормак. Тя уточни, че този договор ще бъде преразгледан, когато моментът за това бъде подходящ. "За съжаление, като се имат предвид настоящите обстоятелства, моментът за този договор не е подходящ", заяви говорителят.