Саркози обеща подкрепа за Испания в борбата с тероризма
Саркози обеща подкрепа за Испания в борбата с тероризма / снимкa: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози съобщи пред испанския парламент, че Франция и Испания ще създадат истински общ "щаб" по сигурността, за да се борят срещу тероризма, съобщи Франс прес.

 

Френският държавен глава, който е на двудневно посещение в Испания, ще бъде съпредседател на двустранна среща на високо равнище с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.

   

Преди срещата Саркози потвърди пред испанските депутати  подкрепата, която Франция ще окаже на Испания в борбата срещу тероризма, и по-специално срещу баската сепаратистка организация ЕТА.

   

Председателят на Конгреса на депутатите Хосе Боно Мартинес благодари на Франция помощна при арестуването на стотици заподозрени членове на ЕТА на френска територия, включително трима от военните лидери на сепаратистката организация през последните пет месеца, предаде ДПА.

   

Очаква се Испания и Франция да подпишат споразумения за засилване на сътрудничеството срещу тероризма и организираната престъпност. "Всеки път, когато испанската демокрация има нужда от Франция в борбата срещу тези убийци, тя ще може да разчита на френската република", заяви Саркози. Френският президент допълни, че целта на създадения с испанското правителство общ "щаб" по сигурността  е борбата с всякакъв вид тероризъм и с наркотрафика.

   

Испания и Франция трябва да бъдат на преден план в борбата с трафика, тъй като терористите се финансират от него, каза още Саркози. Той изказа подкрепата си и за желанието на Испания да се присъедини към Г-20.

 

По-рано френският държавен глава положи венец в памет на жителите на Мадрид, организирали народно въстание срещу окупаторските войски на Наполеон на 2 май 1808 г.