В проектобюджета за отбрана на САЩ за 2021 г. са залегнали и санкции срещу Балкански поток
В проектобюджета за отбрана на САЩ за 2021 г. са залегнали и санкции срещу Балкански поток / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи вето на бюджета за отбрана за 2021 г., одобрен от Конгреса, според уебсайта на Белия дом. По-рано беше съобщено, че Сенатът на САЩ е одобрил проектобюджета за 740 милиарда долара за отбрана за 2021 г., като наред с други неща, проектът включва санкции срещу преминаващия през българска територия „Балкански/Турски поток“, както и "Северен поток 2".

Захариева: Няма да бъдат наложени санкции заради „Балкански поток” (ВИДЕО)


Тръмп заяви, че резолюцията не включва "критични мерки, необходими за гарантиране на националната сигурност", но в същото време съдържа клаузи, които не осигуряват зачитане на ветераните и военната история и "противоречи на усилията на моята администрация да запази интересите на Америка в челните редици на въпроси на националната ни сигурност и външната политика ”.

Тръмп помилва наемници, осъдени за убийството на 14 цивилни в Ирак

Президентът също така нарече бюджета, одобрен преди това от Конгреса, „подарък“ за Русия и Китай. В проектобюджета е залегнало и увеличение с 3% на възнагражденията на бойците на активна служба. 



Законопроектът за отбраната определя политиката на Пентагона. Той също така определя решения, засягащи оръжия, персонал, разполагане на войски и други мерки за сигурност. Редица военни инициативи ще спрат, ако законопроектът не стане закон. Сегашният проектобюджет е от около 4500 страници, като подготвянето му е траяло почти година. 

Законодателите приеха документа с огромно мнозинство от двете партии и може да отменят ветото на президента. Законопроектите, приети от Конгреса, се нуждаят от подпис на президента, за да станат закон. В редки случаи президентът може да реши да наложи вето или да отхвърли законодателството поради някои политически разногласия.

Законодателите могат да отменят президентското вето, като съберат две трети от гласовете в двете камари на Конгреса, което позволява законопроектът все пак да стане закон.

Ако Конгресът не отмени ветото на Тръмп в този случай, това ще бъде първият път от 60 години насам, в който Законът за националната отбрана (NDAA) не става закон.

Превод и редакция: DarikNews