/ БТА
Седми военоморски флот на САЩ съобщи, че самолет П-8A Посейдон на ВМС е прелетял над Тайванския проток днес, ден след като министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха първия си разговор от ноември 2022 г. насам в опит да намалят напрежението в региона, предаде Асошиейтед прес. 

Патрулният и разузнавателен самолет "премина над Тайванския проток в международното въздушно пространство", се казва в съобщение на 7-и флот. 

"Като оперират в Тайванския проток в съответствие с международното право, Съединените щати поддържат навигационните права и свободи на всички нации", се казва в съобщението. 

Въпреки че проливът, който е широк 160 км и разделя Китай от самоуправляващата се островна демокрация Тайван, представлява международни води, Китай смята преминаването на чуждестранни военни самолети и кораби през него за предизвикателство към суверенитета си. Пекин предявява претенции към остров Тайван, като заплашва да го защити със сила, ако се наложи, въпреки военната подкрепа на САЩ за властите в Тайпе. 

Китай не реагира незабавно на съобщението, но в миналото е отправял остри протести и е активирал отбранителни мерки в отговор на преминаването на кораби и военни самолети през пролива, особено ако са от САЩ. Китай също така редовно изпраща военни кораби и военни самолети в пролива и в други райони около острова, за да отслаби защитата на Тайван и да се опита да сплаши 23-милионното му население, което твърдо подкрепя фактическата си независимост. 

Вчера министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с китайския си колега адмирал Дун Цзюн в рамките на последните усилия на Вашингтон да подобри комуникацията с китайските военни и да се намали вероятността от сблъсък в региона, припомня АП. 

Остин за първи път разговаря с Дун и за първи път от ноември 2022 г. насам той разговаря надълго и нашироко с когото и да е от китайските си колеги. Разговорът, продължил малко повече от час, се проведе в момент, когато се очаква държавният секретар Антъни Блинкън да пътува до Китай този месец.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА