Само журналисти чакаха Милутинович на летището в Белград
Само журналисти чакаха Милутинович на летището в Белград / снимка: БГНЕС

Никой не посрещна бившият сръбски президент Милан Милутинович на летището в Белград късно снощи. Той се завърна след повече от шест години прекарани в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. На сръбското летище имаше само журналисти. На летището нямаше нито един представител от неговата сръбска социалистическа партия. Там не бе и неговият наследник Борис Тадич – сегашният държавен глава на страната.

 

Бившият сръбски президент Милан Милутинович, който бе оправдан от Трибунала в Хага, е обхванат от смесени чувства след мълчаливото посрещане при завръщането му на родна земя. "Много съм щастлив да се върна в Сърбия", каза той пред журналисти, след кацането си с редовен полет от Амстердам. "Чувствам се леко изморен и чувствата ми са смесени", каза той без да уточнява.

 

Заместник-председателят на социалистическата партия Бранко Ружич каза, че "посрещането на Милан Милутинович е лична, семейна работа".

 

В четвъртък Международният трибунал за бивша Югославия оправда Милутинович по обвинения в престъпления срещу човечеството. Той бе начело на Сърбия в периода 1997-2002 г. Неговото управление съвпадна с войната в Косово през 1999 г., когато хиляди албанци бяха принудени за кратко да напуснат областта.