Саакашвили предупреждава Запада да не изоставя Грузия
Саакашвили предупреждава Запада да не изоставя Грузия / снимки: БГНЕС

Грузинският президент Михаил Саакашвили предупреди Запада да не изоставя Грузия, предаде Франс прес. Това би направило по-крехка демокрацията в целия бивш съветски блок, заявява лидерът на Грузия в обръщение, поместено в европейското издание на "Уолстрийт джърнъл", цитирано от агенцията.

Поражението на Грузия означава и поражение за Запада в целия бивш Съветски съюз и не само там, твърди Саакашвили. Ръководителите на съседните държави - било то Украйна или други страни от Кавказ и Централна Азия, ще бъдат принудени да се замислят дали цената на свободата и независимостта не е прекомерна, добавя той.

"Русия стана страна в конфликта и действа днес като агресор", заявява Саакашвили. Според него днешното руско ръководство цели да установи някакъв вид неоколониалистки контрол върху цялата зона, управлявана по-рано от Москва. Дали Русия, водеща агресивна война срещу свои съседи, може да бъде партньор за Европа, пита Саакашвили.

2000 са убитите до момента цивилни по време на конфликта в Южна Осетия, предадоха агенциите. Хиляди хора са останали без подслон, след като са прекарали 3 дни в бункери, често без да имат достатъчно храна и вода. Под развалините на столицата Цхинвали има още десетки затрупани, според очевидците, а извън града продължава артилерийският огън. Има съобщения, че в развалините все още има скрити снайперисти. Москва определи случващото се като „хуманитарна катастрофа“, а руското Министерство на извънредните ситуации организира палатков лагер за бежанци в осетинското селище Джава, 50 ранени вече са транспортирани през границата с Русия за оказване на медицинска помощ. Общият брой на напусналите домовете си, цитиран от премиера на Русия Владимир Путин, е 34 хиляди, съобщи БГНЕС. Бежанците, които отказват да кажат фамилиите си пред средствата за масова информация, разказват за грузински танкове, стрелящи по напускащи столицата семейства.

Грузински части продължават да обстрелват столицата на Южна Осетия Цхинвали въпреки твърденията, че са се изтеглили оттам, според командващия руските умиротворителни части, съобщава руската агенция Интерфакс.

Грузия съобщи в неделя, че е изтеглила своите части от града и настоя за прекратяване на огъня от страна на Русия. Москва поиска писмени гаранции, че Тбилиси няма да използва сила в бъдеще.

Авиокомпанията на Азербайджан, която осигурява въздушните връзки между Баку и Тбилиси, реши да преустанови всички полети „заради събитията в Грузия“, която води въоръжен конфликт с Русия в Южна Осетия, съобщиха руските агенции.

Абхазките сили са блокирали напълно грузинските войници на височините в прохода Кодори, спорна област на територията на грузинската сепаратистка област Абхазия, съобщи абхазкият министър на отбраната, цитиран от агенция Интерфакс.

„Грузинските сили са напълно блокирани във високите части на прохода Кодори в Абхазия“, съобщи министърът на отбраната Мираб Кишмария. „Всички пътища и планински пътеки, всички изходи от това място са блокирани“, каза още той.

Грузинското вътрешно министерство съобщи, че грузинските сили са „отблъснали всички атаки“ в прохода Кодори.

„Имаше много атаки в прохода Кодори, всички са отблъснати“, заяви говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили.

Руските войски са отправили ултиматум към грузинските сили, разположени в зона, близо до сепаратистката област Абхазия, да свалят оръжието, като в противен случай са заплашили да ги нападнат. Грузия е отхвърлила ултиматума, съобщи агенция Интерфакс.

Началникът на руските мироопазващи сили в Абхазия Сергей Шабан заяви, че ултиматумът е изтекъл в 6 ч. по Гринуич /9 ч. българско време/. „Ако ултиматумът бъде отхвърлен, ще бъдат предприети всички необходими принудителни мерки“, заяви Шабан. Говорителят на грузинското вътрешно министерство заяви, че грузинските сили няма да свалят оръжието и отхвърлят ултиматума.

Президентът на САЩ Джордж Буш е изразил сериозна загриженост пред руския премиер Владимир Путин в директен разговор по повод „непропорционалния отговор” срещу Грузия в конфликта в Южна Осетия, предаде Ройтерс. Американският президент разкри подробности от разговора си с Путин в Пекин в петък пред телевизионния канал NBC Sports. Според Буш, той бил доста твърд, когато настоял пред премиера на Русия всички войски да се завърнат до възстановяване на статуквото отпреди 6 август. „Ние силно осъждаме бомбардировките извън Южна Осетия”, посочва Буш в интервюто. Според него съвпадението на конфликта с откриването на игрите хвърля сянка над Олимпиадата и нейните идеали.

Вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни изрази американската солидарност с Грузия срещу заплахата за суверенитета на страната, предадоха агенциите. Вицепрезидентът е заявил, че руската агресия „не може да остане без отговор“. Продължаването на „агресията“ срещу военни и цивилни цели ще има „тежки последици“ за отношенията между двете страни, предупреждава Чейни. Изказването на вицепрезидента Чейни идва след руското искане за безусловно изтегляне на грузинските войски от Южна Осетия. Грузия беше предложила прекратяване на огъня и започване на преговори, но на места сблъсъците продължиха и Москва настоя за безусловно изтегляне.

Италианският премиер Силвио Берлускони призова руския си колега за незабавно примирие в Южна Осетия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на източници от италианското правителство.

Берлускони се обадил по телефона на Путин след съобщението за прекратяване на огъня от страна на Грузия, уточнили източниците.

Силвио Берлускони се ласкае, че е близък на Владимир Путин и храни амбиции да играе посредническа роля между Москва и европейците, отбелязва агенцията.

Според италианската агенция АНСА Берлускони е разговарял два пъти по телефона вчера с Путин.

Френският външен министър Бернар Кушнер заяви, че според него президентът на Грузия Михаил Саакшвили е „решен да постигне мир“. Той направи това изявление след като се срещна с грузинския държавен глава в столицата на страната Тбилиси.

„Мирът трябва да бъде възстановен, а цивилното население да бъде защитено, това е основното и от тази гледна точка президентът Саакашвили прие до голяма степен всички предложения, които направихме“, заяви Кушнер пред френското радио RTL. Кушнер, чиято страна в момента председателства ЕС, е в Тбилиси, за да предложи френски план за прекратяване на конфликта между Грузия и Русия в сепаратистката област Южна Осетия. Планът предвижда незабавно примирие, изтегляне на силите на позициите от преди 6 август, форма на международно присъствие в региона и спазване на териториалната цялост на Грузия.

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.