/ снимка: Reuters
Четирима души загинаха, след като мъж откри стрелба от дома си в селище край Москва. Други трима са ранени. Сред потърпевшите е едно семейство - съпругата е починала от раните, а мъжът й е в тежко състояние.
 
В хода на инцидента стрелецът успя да се измъкне от дома, от който стреляше. Властите разшириха зоната на отцепване, а изходът от селището бе взето под контрол. До Кратово има гора и магистрала, която води към град Жуковски.
 
Сега нарушителят е блокиран в съседна улица, съобщиха властите. Вземат се мерки по задържането му, заяви източник от правоохранителните органи. Бойци от Росгвардия предприемат опити да щурмуват дома.
 
Огънят се водеше от ловджийска карабина. Полицаите не можеха да приберат тела край къщата, защото срещу тях се стреляше.
 
В дома, от който е открита стрелбата, живеят четири семейства. Очевидци твърдят, че стрелецът е служил в Чечня по време на конфликта там през 90-те години и в момента живее с майка си. Съседи споделят още, че той страдал от психически разстройства.
 
Броят на престъпленията с използването на огнестрелно оръжие в Русия за 5 години е нараснал с една трета, твърдят в правоохранителните органи на страната.

"Ако през 2008-2011 г. броят на престъпленията с използването на огнестрелно оръжие са навалявали (от 4400 до 3818 случая, след 2011 г. той започва трайно да расте", твърди източник от сектора. Пикът бе през 2015 г., когато бяха извършени 5400 престъпления с огнестрелни оръжия. През 2016 г. в Русия бяха извършени 4992 такива престъпения, което е с 30% повече от 2011 г.
БГНЕС