Руски самолет за Сирия е прелетял над България на 7 септември
Руски самолет за Сирия е прелетял над България на 7 септември / ThinkStock/Getty Images
Руски самолет за Сирия е прелетял над България на 7 септември
81642
Руски самолет за Сирия е прелетял над България на 7 септември
  • Руски самолет за Сирия е прелетял над България на 7 септември

Руски самолет ИЛ-62М, собственост на руските военновъздушни сили, е преминал над България и е кацнал в Дамаск. Полетът е започнал от Москва на 7 септември и вечерта се е приземил на сирийското летище.

Полетът е SVO/UUEE - LTK/OSLK, а регистрацията на самолета е RA-86496 според сайта „Флайт радар 24", на който има информация в реално време за всички извършени полети по цял свят.

От информацията на интернет страницата се вижда, че полетът е започнал от Москва и то на 7 септември и вечерта, преминал е над страната ни, през Гърция, Кипър и се е приземил в Сирия.

Руски самолети за Сирия са летели над България веднъж на няколко седмици

Според архива на справочния авиосайт самолетът с номер RA-86496 е влязъл в българското небе между Обзор и Шкорпиловци около 14:20 часа в понеделник, след това е продължил над Стара планина до района на Карлово, след което е завил на югозапад и е напуснал България малко след 15 часа.

Във вторник страната ни отказа коридор на Русия за доставка на хуманитарна помощ. В същото време стана ясно, че Гърция е дала разрешение на руски самолети да прелитат над нейна територия на път за Сирия още на 31 август.

Иран и Гърция дадоха въздушен коридор на руските самолети за Сирия

България отказа въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия

От МвНР съобщиха, че има издаденно разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане над въздушното пространство на България на 7 септември. „Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия", обясниха от министерството.

Полетът на 7 септември отхвърля теорията, че руснаците нарочно са искали въздушен коридор над България, защото са знаели, че ще им откажем.

Във вторник военният министър Николай Ненчев заяви, че ако руски самолет прелети без разрешение, трябва да бъде прихванат до 15 минути от български изтребители.