България отказа въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия
България отказа въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия / БГНЕС
България отказа въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия
81608
България отказа въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия
  • България отказа въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия

България отказа коридор на два руски военно-транспортни самолета, които трябваше да прелетят през въздушното ни пространство на път за Сирия.

Според говорителя на външното ни министерство Бетина Жотева, страната ни имала "достатъчно информация, която ни кара да имаме сериозни съмнения за товара на самолетите". Русия твърди, че доставките са хуманитарни.

ТАСС цитира Жотева, която казала, че има основателни съмнения, че товарът на самолетите не съответства на декларирания.

Руски депутати изразиха съжаление с решението на София и обещаха адекватен отговор

След отказа на София отпада необходимостта Гърция да разглежда сходно руско искане. В събота американското посолство в Атина отправи искане към властите също да откажат коридор на руските самолети. В крайна сметка Москва избра друг маршрут и доставките ще стигнат до Сирия с полет през Иран.

Искането към Гърция беше страната да пропусне през въздушното си пространство самолети с хуманитарна помощ и дипломатически персонал за Сирия за периода от 1 до 24 септември. Според публикации в гръцката преса отказът на България е облекчил живота на властите в Атина, особено след искането от събота на американското посолство. От българското външно министерство обаче категорично отрекоха да сме били поставяни под натиск.

„Как си представяте САЩ да вдигнат телефона на българското правителство и да кажат: „Забранете им да летят"?", коментира Жотева.

През последните седмици Русия усили военната си подкрепа за армията на Башар Асад в офанзивата й срещу "Ислямска държава". По време на последния икономически форум във Владивосток самият Владимир Путин потвърди доставките на оборудване и ангажиментите за обучение на военни от сирийската армия, като не изключи и разполагане на руски войски.

Според твърдения в британската преса Русия започва изграждането край пристанищния град Латакия на най-голямата си военновъздушна база зад граница.