/ iStock/Getty Images
Русия няма да включва в статистиката за заболеваемост и смъртност от новия коронавирус хора с положителен тест за Ковид-19, но без симптоми. Това предвижда документ, публикуван вчера от здравното министерство в Москва, пише "Известия".

Безсимптомните пациенти "на практика нямат Ковид-19" и в случай на смъртен изход причината са други техни тежки заболявания, обяснява академик Георгий Франк от ръководството на групата, разработила тази руска методика на базата на новата международна класификация на болестите, изготвена от СЗО.

В Русия се подлагат на аутопсия 98 процента от жертвите на инфекциозни заболявания и с точност се установява причината за смъртта. Това не се прави в никоя друга страна, подчертава Франк, цитиран в "Известия".

Москва регистрира най-ниския ръст на заразени с коронавирус от 23 април насам

"У нас делът на починалите от коронавируса все едно ще е по-малък, отколкото в много други страни", допълва руският учен пред "Взгляд".

Прибързаното внедряване на бъдеща ваксина срещу коронавируса може да представлява риск заради опасността от странични ефекти, предупреждава израелският имунолог Яков Беркун, когото цитира "Лента". Руските здравни власти очакват появата на ваксина родно производство още наесен, писаха тези дни медии от страната.

Професор Беркун напомня, че преди 10 години се е наложило Израел да спре производството на ваксина срещу друг вирус, причинила чревни заболявания при масовата имунизация в страната. При това ваксината срещу Ковид-19 вероятно само ще облекчава симптомите на болестта, без да я предотвратява, защото коронавирусът постоянно мутира, казва той.

Над 350 000 заразени с коронавируса в Русия

Потребителската криза, свързана с пандемията, удари Русия по-болезнено, отколкото Китай и САЩ. По официални данни оборотът в руската търговия на дребно през април се е свил с 23,4 процента на годишна база, докато експерти предсказваха спад едва с 15-18 на сто, пише "Независимая газета". В Русия все още не е развита онлайн търговията, обясняват аналитици, потърсени от вестника. Според тях дори след вдигането на карантинните мерки в страната купувачите няма да наваксат с търсенето поне до края на тази година.

Безусловен приоритет за руските власти днес трябва да е запазването на работните места и поддържането на доходите. Това заяви вчера президентът Владимир Путин на онлайн съвещание с шефовете на федерални ведомства, информира "Труд".

По официални данни през април т. г. в Русия са останали без работа близо 4,3 милиона души - 5,8 на сто от трудоспособното население. А помощи за безработни са получили едва 1,1 милиона жители на страната, напомня изданието.

Рекорден брой смъртни случаи от Ковид-19 регистрира Русия

"Комсомолская правда" описва как коронавирусът носи печалби на интернет магазините, доставчиците на храна, супермаркетите, аптеките и фармацевтичния бранш, но същевременно вреди на туризма, авиокомпаниите, ресторантите, фитнес залите и търговията с нехранителни стоки.

Едни изгубиха всичко, други броят припечеленото, резюмира всекидневникът.

Чудовищни цифри сочат колко са забогатели руските олигарси и колко е обеднял народът. Всеки ден от кризата носи по един милиард долари на свръхбогатите хора в Русия, заявява "Московский комсомолец" в подборка статистически данни, без да уточни източника им.

Лабораторен екип тества неофициално върху себе си ваксина срещу Ковид-19

"На фона на стремителното осиромашаване в страната руските олигарси станаха по-богати с 62 милиарда долара. В сравнение с 18 март. За два месеца и нещо", пише вестникът. 

"Световна криза, рублата припада за пореден път, петролът изтича обратно в земята, ръждясват вратите на заводи и фабрики, малкият бизнес се тътри към гробищата. Бедността не е на прага ни, тя вече е вътре, дрънчи с празни тенджери в кухнята. Но руските милиардери не се предават: към 25 май общото им богатство е нараснало на 454 милиарда долара", коментира "Московский комсомолец".

Започващият на 1 юни втори етап от разхлабването на антивирусните ограничения в Москва, обявен вчера от кмета Сергей Собянин, е "може би леко закъснял опит да легализира осъщественото вече излизане на хората навън", заявява пред "Комерсант" политологът Михаил Виноградов.

Смекчавайки рестрикциите, Собянин се стреми "да създаде положителен информационен фон около дейността на московската градска управа", но хората "все едно си седят с дигитални нашийници, дори разходките ще бъдат разрешени само по график", възмущава се от системата за пропуски в столицата Вячеслав Лисаков, депутат от Държавната дума.
Граничната служба на Русия, въвела "безпрецедентни мерки", фактически бе първата преграда по пътя на коронавируса към страната, заявява "Росийская газета" в статия по повод днешния Ден на граничаря, отбелязван във федерацията.

Миналата година граничарите - част от Федералната служба за сигурност, пропуснаха през границите над 163 милиона души и повече от 24 милиона транспортни средства. Открити бяха близо 60 000 чуждестранни граждани и лица без гражданство, които нямат право да влязат в Русия, включително 5600 души, обявени за международно и федерално издирване, разказва официозът. Преди пандемията броят на минаващите границата стигна една от връхните си точки, изтъква пред "Росийская газета" шефът на граничната служба армейски генерал Владимир Кулишов.
БТА