Руски издания поставят въпроси за катастрофата на Ту-154 край Сочи
Руски издания поставят въпроси за катастрофата на Ту-154 край Сочи / БГНЕС

Намерените "черни кутии" на руския Ту-154, разбил се в Черно море край Сочи на 25 декември, ще разкрият причината за трагедията, отнела живота на 92 души. Дали обаче ще бъде разказана цялата истина за гибелта на самолета, изпълнявал хуманитарен полет до въздушната база Хмеймим в Сирия, пита се "Независимая газета".

Открити са и трите черни кутии на катастрофиралия в Черно море руски Ту-154

Вестникът припомня поместени в печата описания на катастрофата от очевидец - руски граничар, наблюдавал инцидента от катер в морето. Катерът най-вероятно е дежурел край президентската резиденция в Сочи и само затова не е могъл без команда отгоре да напусне извънредно важния си "боен пост" и да се насочи към мястото на катастрофата, пише изданието. Според негови експерти впрочем едва ли е имало оцелели след удара, които граничарите да спасят.

Русия преустановява полетите на самолети Ту 154

Все още няма официална реакция след изявленията на очевидеца, изтъква "Независимая газета". И поставя въпроса дали местните командири на граничарите към Федералната служба за сигурност са били известени за случая, защо не са реагирали, защо спасителите не са били известени веднага и се е наложило да претърсват акватория от 100 кв. км. Според най-първите съобщения самолетът бил паднал някъде в планините, напомня изданието.

Откриха свидетел на катастрофата на Ту 154

Думите на очевидеца не бяха коментирани и от руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещание във ведомството вчера. Нито пък фактът, че подводен апарат на министерството е открил части от самолета, разхвърляни на разстояние от 1600 до 4500 метра от брега. "Едва ли дори най-силното течение" би могло да го стори, разсъждава всекидневникът.

Руски издания: Катастрофата с Ту 154 в Черно море "потъна във версии"

Според експерти отломките може да са били разпръснати от експлозия на борда. Транспортният министър Максим Соколов, оглавил правителствената комисия по случая, междувременно потвърди, че версията за атентат не се разглежда като основна, добавя "Независимая газета".

Какво показва анализ на черна кутия на разбилия се край Сочи руски Ту-154?

"Комерсант" цитира източник, близък до разследването, който представя данни от намерен бордови самописец. Според тях задкрилките на Ту-154 са останали неприбрани, създавайки пикиращ момент, който пилотите не са могли да компенсират и може би дори са влошили положението - превърнали са аварийната ситуация в критична. Така самолетът е изгубил скорост и вместо да набере височина, е рухнал в морето.

Руски експерт: Изключено е самолетът да е паднал в Черно море след атентат

Следствието и експертите обаче засега не отхвърлят и други предположения за причините, довели до катастрофата, отбелязва вестникът. По негови данни все още се работи по версиите за атентат на борда, нарушение на центровката на машината при излитане и сблъсък с ято чайки.

Хорът "Александров" - символ и гордост на Русия

В началото на издирвателната операция на предполагаемото място на удара бе открито голямо количество птичи пера, плаващи на водната повърхност. Пилотите на спасителните хеликоптери също са се оплаквали от множество пернати във въздуха.

Загиналата в авиокатастрофата доктор Лиза - образец на безкористна служба

Версията за инцидент, свързан с птици, ще бъде окончателно потвърдена или отхвърлена, когато експертите изследват двигателите на машината, по чиито перки може да са останали биологични следи, допълва "Комерсант".

Източник: БТА