Руски експерти предлагат нов метод за гасене на пожари
Руски експерти предлагат нов метод за гасене на пожари / снимка: Reuters, архив

Специалисти от руската компания „Базалт" са разработили авиационните боеприпаси АСП-500, които многократно могат да увеличат ефективността при гасене на природни пожали, но досега към тази технология не се проявява особен интерес в страната, заявиха пред Интерфакс от Руския военнопромишлен комплекс.

Новото противопожарно средство е създадено на основата на 500-килограмова авиобомба, която е в състояние да потуши пожар на площ до 1000 кв/м. Особено ефективна е тя при гасене на широкообхватни пожари, докато сега прилаганите методи не осигуряват достатъчно количество вода и други противопожарни вещества в огнището на пожара и с тях не се постига достатъчна точност, съобщава БГНЕС.

АСП-500 запълва точно този недостиг и освен това при взривяването ми се създава допълнителен фактор за потушаване на огъня", заяви източникът от „Базалт". Според него новата технология е предизвикала голям интерес в чужбина и по-конкретно в САЩ, България и Гърция, но в Русия голямо търсене няма.

Горските пожари в Русия, връхлетяна от небивали горещини, са станали причина за смъртта на поне 34 души. Това сочат последните данни, огласени от руското Министерство на извънредните ситуации (МИС), предаде АФП. Правителството в Москва увери вчера, че води успешна борба с бедствието, но пожарите все още обхващаха над 100 000 хектара в европейската част на страната, по-специално около Нижни Новгород и Воронеж, посочва агенцията.

В момента в Русия има близо 7000 активни огнища на природни пожари. Засегнати са общо над 500 000 хектара земи, съобщи Интерфакс. Агенцията цитира Владимир Степанов, който оглавява националния кризисен център към МИС. Силите и средствата на министерството, хвърлени за борба с пожарите, са увеличени днес 10 пъти спрямо предходния ден, каза той. През изтеклото денонощие са спасени от опожаряване 265 селища в Русия; няма пострадали жилищни сгради през периода, нито загинали хора, добави Степанов.